Resolució
AO-08552/2013 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita a la comissaria de la Policia Local de Sant Feliu de Llobregat

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 02/12/2013
Data de l'últim moviment 31/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 27 de desembre de 2013 es va lliurar al Parlament el quart informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme pel Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants corresponent a l'any 2013.

L'informe recull les visites que s'han fet a espais on hi ha persones privades de llibertat, classificades per tipus de centre, i les recomanacions i les conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat. En el cas concret de les dependències de la Policia Local de Sant Feliu de Llobregat, la visita va tenir lloc el dia 11 de juliol de 2013.

Contingut

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha fet recomanacions a les autoritats competents de cadascun dels centres visitats per tal de promoure mesures destinades a millorar el tractament i les condicions d'estada de les persones privades de llibertat

Així, les recomanacions amb caràcter general per a les comissaries de policia local o guàrdia urbana són les següents:

- Cal que s'acrediti el compliment dels articles 520.4 i 795 de la Llei d'enjudiciament criminal, que ordenen la comunicació immediata de la detenció al Col·legi d'Advocats, de manera que es garanteixi l'assistència lletrada del detingut des del primer moment en què es produeix la detenció i durant tot el temps en què transcorre la situació de privació de llibertat.

- És necessari que es revisin els protocols d'actuació i de coordinació entre les policies locals dels ajuntaments respectius i els Mossos d'Esquadra per garantir una regulació igualitària i homogènia en matèria de seguretat pública i, en concret, sobre custòdia i trasllat de detinguts.

- Les policies locals han de definir les normes d'actuació que afecten els trasllats i la custòdia de persones detingudes en casos en què la responsabilitat de la instrucció és exclusivament seva.

- Cal que les policies locals es dotin d'un llibre específic de registre de totes les detencions que facin.

- Els llocs de custòdia han d'estar identificats amb els cartells informatius corresponents i instal·lar les càmeres de videovigilància en els espais que no n'hi hagi (pàrquing, cel·les, vestíbul, passadís, etc).

- Els armers han d'estar situats fora de l'àrea de custòdia i, en cap cas, els agents poden entrar a aquesta àrea amb les armes.

Les recomanacions específiques sobre les dependències de la Policia Local de Sant Feliu de Llobregat són les següents: Caldria que, de les quatre cel·les de què disposa l'àrea de custòdia, com a mínim tres fossin operatives. També és necessari que s'instal·li un armer fora de l'àrea de custòdia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/02/2014 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Resolució pendent d'acceptació
27/03/2014 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/08/2014 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Irregularitat
31/12/2014 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Seguiment finalitzat