Resolució
AO-08562/2013 Actuació d'ofici iniciada arran de la visita de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura al Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 02/12/2013
Data de l'últim moviment 02/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

En compliment de l'article 74 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, el 27 de desembre de 2013 es va lliurar al Parlament el quart informe monogràfic sobre les actuacions dutes a terme per part del Síndic en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants, corresponent a l'any 2013.

L'informe recull les visites que s'han dut a terme a espais on hi ha persones privades de llibertat, classificades per tipus de centre, i les recomanacions i conclusions específiques i generals a les quals s'ha arribat. Pel que fa als centres competència del Departament de Justícia, s'han visitat quatre centres penitenciaris i dos centres educatius de justícia juvenil. 

A fi d'estudiar el compliment de les recomanacions fetes en aquest informe per part del Departament de Justícia, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici.

Contingut

Les recomanacions que l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura ha fet amb caràcter general per als centres penitenciaris al Departament de Justícia són les següents:

- Cal recordar que tots els funcionaris de vigilància penitenciària han d'anar identificats. 

- Cal adoptar les mesures necessàries per assegurar el compliment del principi cel·lular.

- Cal instal·lar un sistema de videovigilància a totes les cel·les de contenció i/o aïllament provisional. 

Les recomanacions específiques en relació amb el Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona són les següents:

- Malgrat que a la nit els interns estan tancats i l'ambient es mostra tranquil i segur, no es pot passar per alt que es poden produir altercats o incidents diversos. Per aquest motiu, es considera que el nombre de funcionaris de guàrdia en torn de nit és del tot insuficient en proporció al nombre d'interns. 

- Cal insistir una vegada més en la necessitat d'instal·lar càmera de seguretat a les cel·les d'aïllaments provisionals i a la d'escorcolls. 

- Es valora positivament que hi hagi un facultatiu i un ATS de guàrdia cada dia de la setmana. 

- La taxa de població reclusa s'ha vist reduïda considerablement els darrers dos anys, però encara ara és inacceptable que continuïn havent-hi cel·les amb cinc o sis llits, atesa la falta d'intimitat, d'higiene, de salubritat i de seguretat que això representa. 

- Cal adoptar mesures per garantir una bona ventilació i higiene en els espais comuns del Departament de Psiquiatria.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/02/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
21/03/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/07/2015 Departament de Justícia Irregularitat
02/10/2015 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-03314/2013