Resolució
Q-08590/2013 Disconformitat amb la manca de concessió del tercer grau penitenciari a un intern del Centre Penitenciari Brians 2

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 03/12/2013
Data de l'últim moviment 06/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, intern del Centre Penitenciari Brians 2, manifesta la seva disconformitat amb el fet que la Junta de Tractament del centre no li concedeixi el tercer grau penitenciari.

Manifesta que compleix una condemna de 8 anys i 9 mesos de presó, de la qual ha complert 4 anys i 11 mesos. Exposa que disposa de la responsabilitat civil satisfactòria, arrelament familiar a Espanya i ja ha gaudit de cinc permisos, però tot i això encara no li han concedit el tercer grau.

Contingut

Segons l'informe de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, el motiu pel qual l'equip multidisciplinari del centre no ha valorat fer una proposta de progressió a tercer grau de tractament en aquest cas és la situació administrativa irregular de l'intern. 

De la informació tramesa es desprèn que el promotor compleix els requisits legals i reglamentaris establerts, com a mínims indispensables, en els articles 65.2 de la Llei orgànica general penitenciària i 106.2 del Reglament penitenciari. Consta, així mateix, que l'intern ha gaudit de cinc permisos ordinaris de segon grau, sense incidències. A més, ha complert les dues terceres parts de la condemna i té previst complir-ne les tres quatres parts el 25 d'agost de 2015. 

Per tant, el Síndic considera que el fet de no tenir la situació regularitzada no és cap impediment perquè l'equip multidisciplinari no hagi acordat progressar-lo a tercer grau de tractament en la mesura que aquesta situació ja existia amb anterioritat a la concessió i aprovació del primer permís de sortida. En conseqüència, va suggerir al Departament de Justícia que estudiés la possibilitat de progressar l'intern a tercer grau i que adoptés les mesures que considerés adients per fer-li l'autorització de treball oportuna, al més aviat possible i sense més dilació. 

En resposta a aquest suggeriment, el Departament va concloure que en la situació actual en què es troba el promotor, sense residència legal i sense autorització, no podrà accedir a un tercer grau. Amb tot, va informar que s'està treballant per intentar derivar l'intern als cursos formatius Reincorpora, per tal d'afavorir la concessió d'una autorització de treball per a penats. Respecte d'això, el promotor ha manifestat que si bé és cert que li van oferir un curs que li permetria entrar a treballar a Mercabarna, a hores d'ara no hi ha places, i que la intenció de l'equip és derivar-lo a Brians 1, centre en el qual té incompatibilitats.

La Direcció General de Serveis Penitenciaris ha informat que no hi ha constància de cap proposta formal de trasllat de l'intern al Centre Penitenciari Brians 1 ni de cap incompatibilitat del promotor amb interns d'aquest centre. També assenyala que s'ha ofert al promotor la participació en diversos cursos, però que l'intern ho ha rebutjat.

En vista d'aquesta informació, i ateses les característiques del cas, el Síndic recorda al Departament de Justícia la conveniència d'adoptar les mesures necessàries per intentar derivar l'intern als cursos formatius més adients, per tal d'afavorir la concessió de l'autorització de treball corresponent i donar continuïtat al seu pla de treball de rehabilitació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/12/2013 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Direcció General de Serveis Penitenciaris Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/02/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
28/03/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
13/05/2014 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/05/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/06/2014 Departament de Justícia Irregularitat
05/06/2014 Direcció General de Serveis Penitenciaris Irregularitat
06/06/2014 Departament de Justícia Seguiment finalitzat