Resolució
Q-08623/2014 Queixa relativa a la gestió de la llista d'espera per sotmetre's a un tractament de fecundació in vitro

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 03/11/2014
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

Els problemes relacionats amb les llistes d'espera per accedir als diferents tractaments de reproducció humana assistida han estat tractats per aquesta institució en diverses ocasions. Recentment, en el marc d'una actuació d'ofici relativa a aquest assumpte, es va poder constatar que hi continua havent moltes dificultats per accedir efectivament a aquests tractaments, i que el temps d'espera és un dels problemes principals, sobretot en el cas de la fecundació in vitro. Aquest temps d'espera per iniciar una fecundació in vitro, juntament amb la limitació d'edat i el criteri d'exclusió automàtica de la llista quan la dona fa quaranta anys, compromet de manera determinant la possibilitat que moltes dones arribin efectivament a accedir a aquest tractament. 

Pel que fa al cas concret de la promotora de la queixa, la informació obtinguda fins ara fa pensar que s'ha seguit el protocol establert pel Departament de Salut. El problema es concreta en el temps d'espera previst, que, tot i ser aproximat, posa en risc la probabilitat que pugui iniciar el tractament abans de l'edat límit de quaranta anys.

Així, si es posa en relació el nombre de cicles anuals que es preveu fer a l'Hospital Clínic (uns 319 aproximadament) amb l'ordre en la llista d'espera (635) no sembla probable que, llevat que s'adopti alguna altra mesura addicional, el primer cicle es pugui fer abans de l'octubre de 2016, moment en què la promotora compliria quaranta anys, cosa que implicaria, de fet, la impossibilitat d'accedir al tractament. I això al marge de les dificultats afegides que es deriven del transcurs del temps i de l'edat de la pacient.

Tenint en compte això, cal recordar l'obligació de l'Administració sanitària de garantir l'accés a les prestacions reconegudes en la cartera de serveis, i en aquest sentit el Síndic insta el Departament a esmerçar esforços per reduir les llistes d'espera per a la fecundació in vitro i a adoptar les mesures necessàries per possibilitar que la promotora rebi aquest tractament al més aviat possible i, en tot cas, per assegurar que pugui accedir efectivament a la fecundació in vitro abans d'arribar a l'edat que en determina l'exclusió automàtica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/01/2015 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2015 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/04/2015 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/06/2015 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2015 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/07/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
07/09/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació