Resolució
Q-08666/2014 Disconformitat amb la manca de pagament d'una prestació econòmica per cuidador no professional

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 04/11/2014
Data de l'últim moviment 23/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament de la prestació econòmica per cuidador no professional de què és beneficiària.

Exposa que en data 12 de març de 2012 es va dictar una resolució per la qual s'ajornava el pagament de la quantia de 8014,31 euros en concepte d'endarreriments, en virtut del Reial decret llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic. Segons aquesta resolució, s'havia de fer un pagament anual de 1.602,86 euros en el període del juliol de 2012 al juliol de 2016, però la promotora manifesta que no s'ha fet encara cap d'aquests pagaments.

D'altra banda, també es queixa que va demanar que es donés resposta en castellà a la sol·licitud que va presentar a l'Institut Català d'Assistència Social el 24 de juliol de 2014 i no s'ha atès la seva opció lingüística.

Contingut

El Síndic recorda que malgrat les dificultats de tresoreria derivades del context econòmic actual i els problemes de finançament del Sistema d'Atenció a l'Autonomia i la Dependència, cal tenir en compte que l'Administració ha de garantir els drets reconeguts legalment i que en aquests supòsits els impagaments causen un perjudici afegit a les persones dependents.

En aquest cas concret, s'està produint un retard molt important, de gairebé dos anys i mig, en l'abonament del primer pagament d'una quantia que ja havia estat ajornada.  Convé per tant, considerar la possibilitat d'agilitar el pagament de les quanties degudes, a fi d'evitar més perjudicis per a la persona interessada.

Tenint en compte tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures necessàries, d'una banda, per fer efectiu el pagament a la promotora de la quantia corresponent als endarreriments de la prestació econòmica segons la periodificació establerta, amb l'abonament de la part corresponent als anys 2012, 2013, i 2014; i de l'altra, per fer-li arribar una resposta en castellà a la reclamació que va formular, segons havia demanat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
20/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
23/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat