Resolució
Q-08737/2014 Disconformitat amb l'import de l'ajut individual de menjador escolar corresponent al curs 2014-2015

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 06/11/2014
Data de l'últim moviment 15/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Olot Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Consell Comarcal de la Garrotxa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que està divorciat i té la guàrdia i custòdia dels seus tres fills, menors d'edat. En data 26 de maig de 2014 va presentar una sol·licitud d'ajut de menjador escolar a favor de dos dels infants, però tan sols li n'han atorgat el 25%, import que correspon a tres dies de menjador i encara ha d'abonar 80 euros al mes. Sembla que el Consell Comarcal de la Garrotxa l'ha informat que els seus fills s'han de quedar obligatòriament tres dies al menjador escolar, ja que en cas contrari perdran la plaça. El promotor addueix que va sol·licitar poder quedar-se només dos dies al menjador però li van denegar la petició. 

El Consell Comarcal de la Garrotxa informa que atesa la renda familiar dels fills del promotor els correspon un ajut del 25%, segons estableixen les Bases que han de regir la convocatòria d'atorgament d'ajuts individuals de menjadors escolars i ajuts de desplaçament. Per tant, el Síndic no aprecia irregularitat en la valoració que el Consell Comarcal ha fet de la sol·licitud del promotor.

Tot i això, el document de Criteris per a l'atorgament d'ajuts individuals de menjador adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i de segon cicle d'educació infantil de centres educatius sufragats amb fons públics per al curs escolar 2014/2015, del Departament d'Ensenyament, estableix que "cal tenir present que està previst poder arribar a donar ajuts del 100% per aquells casos més vulnerables socioeconòmicament. Això no obstant, atesa la situació actual, s'ha de preveure la possibilitat de compactació dels ajuts parcials". Per tant, el Síndic demana al Consell Comarcal que autoritzi a la família la compactació de l'ajut del 25% els dies que faci ús del servei. És a dir, que l'ajut no sigui del 25% del cost per cada dia que els infants es queden a dinar, sinó el 25% del cost mensual del servei per a un alumne que en fa ús cinc dies a la setmana (la qual cosa suposa tenir la gratuïtat garantida entre un i dos dies per setmana, i pagar la quota completa la resta de dies que se'n faci ús).

El Consell Comarcal de la Garrotxa, però, ha manifestat que la persona interessada ja gaudeix de la compactació de l'ajut del 25% els tres dies que els seus fills fan ús del servei menjador al centre educatiu, i que aquest 25% d'ajut es calcula pel cost total mensual del servei pels cinc dies de la setmana escolar, tal com estableixen les normes reguladores. 

Paral·lelament, i atesa la situació socioeconòmica relatada pel promotor, el Síndic també s'ha adreçat a l'Ajuntament d'Olot, que forma part del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, per tal de valorar les possibilitats de suport econòmic que té aquesta família. Concretament, li demana que els Serveis Socials no excloguin l'escolaritat del suport econòmic que presten a les famílies en situació social desfavorida, i que proporcionin el suport necessari en els àmbits que correspongui i d'acord amb l'avaluació de necessitats socials realitzada, si convé en l'accés al servei de menjador escolar o en altres activitats educatives, a fi de garantir el dret dels fills del promotor a un nivell adequat de vida i al màxim desenvolupament possible.

Així mateix, el Síndic també demana a l'Ajuntament d'Olot que continuï amb les actuacions orientades a reduir els costos que la família destina a l'habitatge.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2014 Consell Comarcal de la Garrotxa Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/01/2015 Consell Comarcal de la Garrotxa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2015 Consell Comarcal de la Garrotxa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2015 Consell Comarcal de la Garrotxa Resolució pendent d'acceptació
16/02/2015 Ajuntament d'Olot Resolució pendent d'acceptació
12/03/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/03/2015 Consell Comarcal de la Garrotxa No irregularitat
19/03/2015 Ajuntament d'Olot Resolució pendent d'acceptació
04/05/2015 Ajuntament d'Olot Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/05/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Ajuntament d'Olot Resolució pendent d'acceptació
10/06/2015 Ajuntament d'Olot Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/06/2015 Ajuntament d'Olot No irregularitat
15/06/2015 Ajuntament d'Olot Seguiment finalitzat
15/06/2015 Consell Comarcal de la Garrotxa Seguiment finalitzat