Resolució
Q-08756/2014 Queixa per les molèsties que provoquen a una comunitat de propietaris de Barcelona tres contenidors d'escombraries ubicats a sobre de la vorera

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 06/11/2014
Data de l'últim moviment 15/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que la ubicació dels contenidors provoca un problema de mobilitat a la zona, ja que redueix l'espai de pas per la vorera. Sembla que la comunitat ha plantejat aquest problema a l'Ajuntament en diverses ocasions, i que en l'última resposta que van rebre se'ls va informar que no era possible traslladar els contenidors a les ubicacions que proposaven. 

Certament, l'Ajuntament disposa de discrecionalitat per determinar el nombre de contenidors i la seva ubicació. No obstant això, la decisió que adopti sempre ha de tenir com a finalitat última procurar que la ubicació escollida resulti la menys molesta possible per als veïns afectats. En aquest sentit, tot i que l'Ajuntament pot considerar una determinada opció com la més adient, en cap cas no es pot obviar les indicacions que puguin fer els veïns, usuaris i comerços afectats.

El Recull de criteris tècnics per a la instal·lació d'elements, mobiliari i accessoris per a la gestió de residus i neteja viària de l'Ajuntament de Barcelona estableix que per escollir la ubicació d'un contenidor s'ha de procurar que s'ocasioni el mínim de molèsties allunyant el contenidor en la mesura que sigui possible de les portes dels habitatges i aparadors dels comerços, que els contenidors s'han de situar sempre a la calçada en el carril d'estacionament per evitar al màxim posar-los sobre la vorera i que cal cercar espais per ubicar els contenidors en què no hi hagi habitatges, com ara places, solars o cases deshabitades.

En vista d'aquesta informació, el Síndic conclou que l'emplaçament actual dels contenidors suposa un greuge comparatiu amb la resta dels veïns i una càrrega excessiva que la comunitat de propietaris promotora de la queixa no té el deure de suportar. Per aquest motiu, suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que cerqui una solució més idònia per ubicar els contenidors en qüestió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/11/2014 Regidoria de Medi Ambient i Serveis Urbans Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2015 Regidoria de Medi Ambient i Serveis Urbans Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/03/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
20/04/2015 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/05/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/06/2015 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
15/06/2015 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat
15/06/2015 Regidoria de Medi Ambient i Serveis Urbans Irregularitat