Resolució
Q-08760/2014 Disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador de trànsit iniciat per l'Ajuntament de Mollet del Vallès

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 07/11/2014
Data de l'últim moviment 05/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador de trànsit iniciat per l'Ajuntament de Mollet del Vallès per la comissió d'una infracció consistent a no respectar el llum vermell d'un semàfor el 19 de desembre de 2013.

Exposa que se li va notificar la provisió de constrenyiment de data 19 de setembre de 2014 d'aquest expedient, però que prèviament no havia rebut cap notificació, motiu pel qual no ha pogut pagar la sanció amb bonificació ni presentar al·legacions.

Contingut

Segons l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, no hi va haver cap notificació prèvia del procediment sancionador a la persona interessada perquè la notificació de la denúncia es va dur a terme en un domicili que no coincideix amb el que consta al padró i al registre de la Direcció General de Trànsit.

Per aquesta raó, ha proposat presentar una proposta de resolució estimatòria en el sentit de donar per extingit el deute amb el pagament de la multa que es va efectuar en data 1 d'octubre de 2014, amb la reducció del 50 per cent, i retornar la quantitat ingressada en excés. 

Tot i això, després d'examinar la documentació de què es disposa, el Síndic constata que es van produir diverses irregularitats en la notificació de la denúncia i la resolució sancionadora, i que es va intentar en un domicili amb el resultat de desconegut, tot i que el promotor disposava d'un domicili conegut on estava empadronat i que havia estat comunicat a la Direcció General de Trànsit.

La manca de notificació al promotor de la denúncia i de la resolució sancionadora no només no li va permetre pagar amb bonificació, que és l'única irregularitat que ara es pretén esmenar, sinó que, atès que no se li va notificar la denúncia en l'acte, se'l va privar del dret a la defensa en el termini de 15 dies reconegut a l'article 81.2 de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, per identificar el conductor del vehicle en la data i l'hora en què es va cometre la infracció. Igualment, això va impedir que la detracció de punts s'efectués a la persona que, si esqueia, hagués estat identificada com a conductora del vehicle. 

En conseqüència, el Síndic demana a l'Organisme de Gestió Tributària que revisi l'actuació administrativa en aquest cas i doni les ordres oportunes per tal que es revoqui la resolució sancionadora dictada, s'acordi la devolució de l'import econòmic indegudament ingressat i es facin les comunicacions escaients per impedir la detracció de punts del permís de conduir del promotor que la resolució portava aparellada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/12/2014 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2015 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2015 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació
07/04/2015 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/05/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/05/2015 Organisme de Gestió Tributària Irregularitat
18/05/2015 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
29/09/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/11/2015 Organisme de Gestió Tributària Seguiment finalitzat