Resolució
Q-08824/2014 Disconformitat amb la sanció imposada a una empresa per no identificar el conductor responsable d'una infracció de trànsit comesa amb un vehicle titularitat de l'empresa

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 11/11/2014
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció imposada a l'empresa a la qual representa per presumpta infracció consistent a no atendre el requeriment d'identificació del conductor responsable d'una infracció de trànsit comesa amb un vehicle titularitat de l'empresa. Exposa que la primera notificació que va rebre va ser la notificació d'incoació de l'expedient sancionador.

Contingut

El Departament d'Interior informa que l'expedient d'origen, per excés de velocitat, es va intentar notificar al domicili que constava al Registre de la Direcció General de Trànsit i, com que es va obtenir el resultat d'empresa desconeguda, es va dur a terme la publicació al TESTRA. I, com que no es va obtenir resposta, es va incoar un altre expedient per no identificar el conductor responsable de la infracció.

Aquest segon expedient, es va intentar notificar a la mateixa adreça que l'anterior, i finalment es va demanar informació a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, que va facilitar una altra adreça, on l'acord d'incoació es va notificar en data 26 de juliol de 2013 a un dels socis de la societat.

Tanmateix, de la informació de què es disposa es desprèn que al moment en què es va produir la comissió de la infracció per excés de velocitat l'única dada de què disposava l'Administració era la de la matrícula del vehicle i que al Registre de la Direcció General de Trànsit l'adreça correcta de la societat. S'entén, doncs, que un cop comprovat que el domicili de vehicles i persones corresponent a la matrícula del vehicle infractor, no esqueia cap mena de publicació al TESTRA de l'expedient originari per excés de velocitat, ni la cerca d'un altre domicili mitjançant consulta a l'Agència Estatal d'Administració Tributària, ja que des d'un primer moment l'Administració ja disposava d'informació d'un domicili on poder dur a terme la notificació.

En aquest sentit, la manca de notificació personal al denunciat del requeriment de dades del conductor de la infracció d'origen, per excés de velocitat, va donar lloc a un expedient per no identificar el conductor responsable de la comissió de la infracció, que amb caràcter general sol comportar una multa d'import superior.  

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que doni les instruccions oportunes perquè s'anul·lin les actuacions efectuades en l'expedient sancionador en qüestió, ja que les notificacions portades a terme en aquest expedient, a més del requeriment de l'expedient d'origen, han ocasionat indefensió al denunciat, atès que no va tenir ocasió d'identificar el conductor ni de presentar al·legacions i/o pagar la multa dins del període de bonificació legalment establert.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/11/2014 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2015 Servei Català de Trànsit SCT Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2015 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/03/2015 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
28/04/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/05/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
10/07/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2015 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
17/11/2015 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació