Resolució
Q-08842/2013 Disconformitat amb la resolució d'una sol·licitud de devolució d'ingressos presentada a l'Institut Municipal d'Hisenda

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 11/12/2013
Data de l'últim moviment 23/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució de la sol·licitud de devolució d'ingressos que va presentar en data 14 de maig de 2013 a l'Institut Municipal d'Hisenda, perquè no se li reconeix el dret a la devolució de l'import pagat en excés en relació amb les quotes dels exercicis 2010, 2011 i 2012 en concepte de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) d'un immoble de Barcelona. 

Informa que quan es va detectar que les dades corresponents als metres quadrats de la finca que constaven en el Cadastre no es corresponien a la realitat, la comunitat de propietaris es va adreçar al Cadastre perquè s'esmenessin els errors. Arran d'aquella actuació, es va corregir l'error dels metres quadrats que s'imputaven a la finca i, consegüentment, la Gerència Regional del Cadastre va acordar la modificació del valor cadastral de la finca. 

Davant la rectificació de les dades cadastrals, la promotora es va adreçar a l'Ajuntament de Barcelona en data 14 de maig de 2013, per sol·licitar la devolució dels imports indegudament satisfets en concepte d'IBI com a conseqüència de l'error en la superfície de l'exercici 2013 i anteriors. 

Segons s'ha pogut apreciar, per resolució d'11 de juliol de 2013 es va acordar estimar parcialment la sol·licitud formulada i, en aquest sentit, retornar a la persona interessada l'import pagat en excés en relació amb la quota de l'exercici 2013 i no reconèixer el dret a la devolució de l'import pagat en excés en relació amb les quotes dels exercicis 2010, 2011 i 2012. 

Val a dir que la devolució dels imports indegudament satisfets en concepte de l'IBI dels exercicis 2010 a 2012 es considera improcedent sobre la base que l'IBI es gestiona a partir de la informació continguda en el padró cadastral. En aquest sentit, s'assenyala que d'acord amb les dades facilitades per la Gerència Regional del Cadastre, la data d'efectes cadastrals de la modificació del valor cadastral de l'immoble de la persona interessada és el de 28 d'agost de 2012, motiu pel qual reconeixen els efectes tributaris a partir de l'1 de gener de 2013.

Contingut

Arran de diverses queixes rebudes similars a aquesta, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per estudiar els efectes fiscals en l'IBI i en l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU) de la rectificació del valor cadastral quan la causa és un error material, de fet o aritmètic. 

Fruit de l'estudi d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic fa les consideracions següents: 

El Síndic és conscient que la Direcció General del Cadastre remet als ajuntaments o entitats públiques gestores la informació cadastral necessària per a la gestió, liquidació, recaptació i inspecció dels tributs municipals i que, consegüentment, l'Administració local per a la pràctica de les liquidacions tributàries es limita a reproduir les dades cadastrals facilitades per la Gerència Regional del Cadastre, d'acord amb l'article 77. 5 del Text refós de la Llei d'hisendes locals (en endavant TRLHL).

També val a dir que l'article 75.3 TRLHL estableix que ?els fets, actes i negocis que han de ser objecte de declaració o comunicació davant el Cadastre immobiliari tenen efectivitat en la meritació d'aquest impost immediatament posterior al moment en què produeixin efectes cadastrals?. 

Tot i això, segons es desprèn de la queixa de la persona interessada, no hi ha hagut una alteració real de la superfície o dels elements de la finca, sinó que es tractava d'un error material en les dades cadastrals que s'havien tingut en compte per practicar les liquidacions de l'IBI dels exercicis anteriors.

En aquest sentit, cal tenir en compte que l'article 220.1 de la Llei general tributària (en endavant LGT) estableix que ?l'òrgan o organisme que hagi dictat l'acte o la resolució de la reclamació ha de rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de la persona interessada, els errors materials, de fet o aritmètics, sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció?. Així doncs, l'Administració tributària, a fi de corregir les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni quan detecti que es deu a un error de fet, material o aritmètic, pot acudir al procediment de rectificació d'errors de l'article 220 LGT.

Així mateix, de conformitat amb el procediment de revocació dels actes d'aplicació dels tributs establert en l'article 219 de l'LGT, s'ha de recordar que l'Administració tributària pot revocar els seus actes en benefici de les persones interessades quan circumstàncies sobrevingudes que afectin una situació jurídica particular posin de manifest la improcedència de l'acte dictat. 

Val a dir que segons es desprèn de les dades disponibles, en aquest cas ha aparegut un document posterior, és a dir, la resolució del cadastre, que ha posat de manifest que s'havia comès un error.

Així doncs, d'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic suggereix a l'Institut Municipal d'Hisenda que revisi les liquidacions d'IBI no prescrites que hagin estat practicades sobre un valor cadastral erroni sempre que aquest hagi estat conseqüència d'un error material o de fet (com és un error en la superfície de la finca), i que adopti les actuacions que corresponguin en dret a fi d'acordar: la revocació de les liquidacions de l'IBI emeses sobre un valor cadastral erroni; l'aprovació de les noves liquidacions substitutòries d'acord amb el nou valor cadastral fixat, i la devolució dels imports ingressats indegudament per la persona interessada en concepte d'IBI.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/01/2014 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació