Resolució
Q-08849/2014 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud d'ajuts de rehabilitació d'edificis presentada per una comunitat de propietaris de Montmeló

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Subvencions i ajuts a l'habitatge
Data d'inici 12/11/2014
Data de l'últim moviment 15/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa, en representació d'una comunitat de propietaris de Montmeló, manifesta la seva disconformitat amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per la denegació, per exhauriment de la dotació pressupostària, de la sol·licitud d'ajuts de rehabilitació presentada per la comunitat.

El Síndic posa de manifest que ni la convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial del Departament de Territori i Sostenibilitat ni la convocatòria de l'Àrea Metropolitana de Barcelona han tingut en consideració, a l'hora de regular les seves bases, la situació en què es troben les persones que van participar en la darrera convocatòria de subvencions de l'any 2010 i que no van poder accedir a la subvenció per l'exhauriment del pressupost. 

Des d'un punt de vista estrictament jurídic i administratiu, l'actuació del Departament de Territori i Sostenibilitat a l'hora de denegar les sol·licituds de subvenció per l'exhauriment del pressupost de la convocatòria de l'any 2010 no és irregular, atès que es tracta d'una convocatòria en règim de concurrència competitiva i condicionada a l'existència d'una determinada partida pressupostària. Així mateix, ni el Departament de Territori i Sostenibilitat ni l'Àrea Metropolitana de Barcelona tenen cap obligació legal d'incloure en les convocatòries de subvenció de 2014 els sol·licitants que no van poder accedir a les subvencions de la convocatòria de l'any 2010 per l'exhauriment del pressupost. 

Això no obstant, també resulta evident que l'Administració no pot obviar la situació d'impotència i d'indefensió amb què es troben aquestes persones, que han fet un esforç econòmic molt important per poder assumir el pagament d'unes obres de rehabilitació absolutament necessàries i en la majoria d'ocasions motivades per raons d'accessibilitat, com és el cas de la instal·lacions d'ascensors, i que han fet també un esforç important per presentar la documentació necessària per sol·licitar la subvenció i donar resposta als requeriments de documentació de l'Administració.

Val a dir que en les convocatòries anteriors a l'any 2010, l'Administració sempre havia tingut en compte la situació en què es podien trobar els sol·licitants de convocatòries anteriors que no havien pogut accedir a la subvenció per l'exhauriment del pressupost, i atès que la documentació ja estava en poder de l'Administració, únicament se'ls requeria que aportessin una declaració responsable conforme la documentació que va ser presentada anteriorment era vigent i no havia sofert cap modificació. 

En vista de tot això, el Síndic suggereix al Departament de Territori i Sostenibilitat:

1. Que determini el nombre de sol·licituds de subvenció que van participar en la convocatòria de l'any 2010 i no van poder ser ateses per l'exhauriment del pressupost, a fi i efecte de determinar la partida pressupostària que seria necessària per donar-hi resposta.

2. Que adopti les mesures oportunes per garantir que les persones que no van poder accedir a la subvenció en la convocatòria de l'any 2010 per exhauriment del pressupost puguin exercir el seu dret a optar a les subvencions mitjançant l'obertura d'una nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d'edificis d'ús residencial.

3. Que estableixi els mitjans de col·laboració necessaris amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per garantir el dret de les persones que no van poder accedir a la subvenció en convocatòries anteriors a causa de l'exhauriment del pressupost a optar-hi en altres convocatòries.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/11/2014 Agència de l'Habitatge de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2014 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/10/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat No irregularitat
14/10/2015 Agència de l'Habitatge de Catalunya No irregularitat
15/10/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-08061/2014