Resolució
Q-08892/2014 Disconformitat amb l'actualització d'un complement de pensió de jubilació

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 13/11/2014
Data de l'últim moviment 01/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Contingut

En la resolució de 24 de juliol de 2014, al Síndic va recomanar al Departament de Salut que deixés sense efecte les resolucions dictades per actualitzar l'import del complement de pensió de jubilació que afectava les persones que s'havien jubilat voluntàriament amb anterioritat a l'1 d'abril de 2005. Es tractava de persones l'import de la pensió de jubilació de les quals, juntament amb l'import de la pensió reconegut per l'Institut Nacional de la Seguretat Social, no excedia el límit que es pot rebre a càrrec de fons públics, d'acord amb la Llei general de pressupostos de l'Estat.

També es va reiterar el contingut de la resolució emesa el 3 de juliol de 2013, mitjançant la qual el Síndic sol·licitava al Departament que revisés la seva decisió de mantenir la denegació de l'abonament del complement de pensió de jubilació corresponent a la paga extraordinària d'aquest complement del mes de desembre de 2012. 

El Departament, però, no ha acceptat aquests suggeriments, i fonamenta la seva decisió, d'una banda, en la sentència dictada pel Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 14, de Barcelona, de 15 de juliol de 2014, que es fonamenta, al seu torn, en la doctrina del Tribunal Suprem, que manté el caràcter variable del complement de pensió en funció de les revaloritzacions efectuades en la pensió bàsica de jubilació i manté que l'acte d'ajustar el complement de la pensió de jubilació no és un acte de revisió dels drets declarats sinó que és un acte de gestió; i d'altra banda, en el fet que el criteri que va assumir la Direcció de Recursos Humans de l'Institut Català de la Salut (en endavant ICS) l'any 2005, consistent a aplicar la regularització del complement de pensió de jubilació a les persones que es jubilessin a partir de l'1 d'abril de 2005 però no a les que ja estaven jubilades, no es pot mantenir perquè l'Administració, en les seves actuacions, s'ha d'ajustar als principis de legalitat i d'igualtat.

El Síndic, però, tal com ja va manifestar en la resolució de 24 de juliol de 2014, entén que la decisió acordada a la Comissió Permanent de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat al juliol de 2004, consistent a mantenir els criteris d'aplicació fins aleshores vigents per a les persones a qui se'ls havia reconegut la jubilació voluntària amb el complement, s'ha de respectar, perquè la diferència de tractament en funció de la data de reconeixement de la pensió de jubilació té una fonamentació objectiva i raonable. Aquesta fonamentació no és altra que l'actuació mantinguda per l'ICS, que va seguir reconeixent i aplicant el criteri de mantenir el complement de pensió amb caràcter fix.

Per tant, tal com expressa l'Acta 2/2005, la preocupació pel compliment de la legalitat i els compromisos adoptats, i el fet que la informació que l'ICS havia estat donant des del 1996 (data de la sentència) no s'ajustava al que havia manifestat el Tribunal Suprem a la sentència i no informava dels criteris del Suprem, va dur a buscar una resposta no traumàtica dins del marc de la legalitat vigent. Aquesta resposta va ser d'una banda, aplicar l'abonament del complement en els termes expressats per la jurisprudència, amb informació exacta i correcta, a les persones que es jubilessin voluntàriament a partir de l'1 d'abril de 2005 i, d'altra banda, respectar el complement en els termes mantinguts fins aleshores a les persones ja jubilades abans d'aquesta data. Aquesta decisió es fonamenta, a criteri del Síndic, en la situació de confiança legítima que va generar l'ICS amb els seus actes, la qual cal protegir per garantir la seguretat jurídica dels ciutadans.

Finalment, pel que fa a la sol·licitud perquè es revisessin les denegacions de l'abonament del complement de pensió de jubilació corresponent a la paga extraordinària d'aquest complement del mes de desembre de 2012, el Departament manté la seva decisió. Amb relació a això, el Síndic fa esment de dues sentències recents dictades pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 14 de Barcelona, de 3 i 4 de març de 2015, que reconeixen el dret a l'abonament de la segona paga, de desembre de 2012, corresponent al complement de la pensió per jubilació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/04/2015 Departament de Salut No irregularitat

Expedients Relacionats

Q-02568/2014