Resolució
Q-08998/2014 Queixa relativa a la suposada supressió de la subvenció del Departament d'Ensenyament a les escoles bressol privades

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 17/11/2014
Data de l'últim moviment 21/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut durant l'any 2014 diferents queixes presentades per titulars d'escoles bressol privades i  famílies afectades relacionades amb la manca de convocatòria per part del Departament d'Ensenyament de la subvenció que anualment destinava, des de feia anys, als centres de titularitat privada d'educació infantil de primer cicle.

Les persones interessades lamentaven que, davant d'aquesta manca de convocatòria, el Departament d'Ensenyament els va informés que les diputacions catalanes assumirien la tramitació de la subvenció, i que posteriorment les diputacions els desmentissin aquesta informació.

Contingut

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament: 

1. Que, amb caràcter general, garanteixi la inversió pública i els sistemes de subvenció i ajut a l'educació infantil de primer cicle necessaris per fer possible el manteniment i la consolidació de l'oferta d'escoles bressol, i l'accés de qualsevol infant en condicions d'igualtat d'oportunitats.

2. Que estudiï l'impacte de les mesures d'austeritat aplicades els darrers cursos sobre el manteniment i l'accés a l'oferta, i adopti les mesures compensatòries que corresponguin a fi d'evitar que les noves condicions de finançament en aquest àmbit educatiu, que han comportat una reducció de les subvencions a les escoles bressol públiques i privades, reverteixin negativament en la provisió d'oferta i en l'equitat en l'accés. 

3. Que es plantegi la possibilitat d'establir ajuts o beques adreçats a les famílies condicionats al nivell de renda, d'establir subvencions per a les escoles ubicades en entorns socials menys afavorits, a fi d'evitar que les mesures d'austeritat s'apliquin linealment al conjunt de l'oferta, i de promoure l'accés en condicions d'equitat a les llars d'infants de titularitat pública i privada i evitar així l'exclusió per motius socioeconòmics.

4. Que clarifiqui davant dels titulars de l'oferta pública i privada el model de finançament de l'educació infantil a Catalunya que se seguirà el curs 2014/2015 i els cursos successius.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/11/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/01/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/01/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/03/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/06/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
21/07/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
23/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
11/12/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
21/12/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-06126/2014