Resolució
Q-09016/2013 Queixa relativa a les molèsties de sorolls i escalfor que provoca l'estació transformadora que Endesa té instal·lada a tocar d'un habitatge de Caldes de Malavella

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 18/12/2013
Data de l'últim moviment 18/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Caldes de Malavella Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Salut Pendent de rebre informació de l'administració
Departament d'Empresa i Ocupació Pendent de rebre informació de l'administració
ENDESA Pendent de rebre informació de l'administració

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les molèsties de sorolls i escalfor que li provoca el transformador elèctric que Endesa té instal·lat a la seva parcel·la. Exposa que ha fet reclamacions a la companyia elèctrica però no han servit per reduir les molèsties. També manifesta que, en diverses ocasions, ha comunicat verbalment a l'Ajuntament que pateix aquestes molèsties, però es queixa que no ha dut a terme cap actuació. 

El Síndic ha constatat que ni la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial ni l'empresa Endesa han efectuat mesuraments de camp magnètic, ni tampoc tenen previst efectuar-ne atès que s'ha comprovat que la instal·lació és correcta i no presenta defectes. També, d'acord amb la sonometria efectuada, l'estació compleix amb els límits d'immissió que estableix la normativa de protecció contra la contaminació acústica. 

Per tant, els únics elements que queden per analitzar són els camps electromagnètics i les escalfors que denuncia la promotora. 

Respecte als camps electromagnètics, cal destacar la informació que apareix a la pàgina web de la Diputació de Barcelona, la qual dedica un apartat específic amb relació a aquest assumpte. En concret, assenyala el següent:

"(...) Consideracions dels treballs realitzats des de l'any 1997 fins ara: 

- Totes les mesures efectuades es troben per sota dels nivells de referència recomanats pel públic en general (RD 1066/2001). Es considera que en indrets d'accés al públic és molt difícil que es puguin superar mai aquests valors de referència.

- En habitatges, els valors de camp magnètic més elevats s'han trobat en aquells casos en que l'habitatge es troba just al costat, paret amb paret, d'un centre de transformació, amb valors força superiors als habituals, tot i que disminueixen ràpidament quan ens allunyem del punt més crític. Es poden trobar valors, per exemple, entre 0,02 µT i 2 µT.

- S'ha d'evitar construir noves edificacions a prop de línies d'alta tensió i transformadors en contigüitat amb indrets habitables permanentment. (...)".

També es té constància que l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona té una línia de subvencions per a l'assessorament i suport tècnic a polítiques municipals de protecció de la salut, a la qual s'hi han acollit diferents ajuntaments per obtenir finançament de l'assessorament  i suport tècnic per a la realització d'informes de camps electromagnètics a les zones properes al lloc on hi ha una instal·lació o infraestructura per tal d'esbrinar el risc de contaminació electromagnètica. 

És per aquest motiu que, a fi de verificar que els valors d'aquella instal·lació compleixen les mesures que estableix el Reial decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que estableix les condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant les emissions radioelèctriques, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Caldes de Malavella que sol·liciti assessorament i suport tècnic a la Diputació de Girona per tal d'efectuar un mesurament del camp electromagnètic que genera aquesta estació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/01/2014 Ajuntament de Caldes de Malavella Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/03/2014 Ajuntament de Caldes de Malavella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2014 Ajuntament de Caldes de Malavella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2014 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2014 Agència de Protecció de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2014 Agència de Protecció de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/07/2014 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/07/2014 ENDESA Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2014 ENDESA Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2014 ENDESA Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/11/2014 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Resolució pendent d'acceptació
02/06/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/11/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/11/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Irregularitat