Resolució
AO-09144/2014 Mancances del CRAE Comunitat Infantil de Sant Andreu

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 21/11/2014
Data de l'últim moviment 06/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

El Síndic ha obert una actuació d'ofici després de rebre dues comunicacions referides a la manca d'adequació del centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE) Comunitat Infantil de Sant Andreu per atendre les necessitats dels infants que hi són atesos, derivades de l'elevada presència de nens i nenes amb trastorns mentals greus, la manca de dotació suficient de professionals i el deteriorament de les condicions materials del centre.

Contingut

El Síndic considera que la situació d'aquest CRAE vulnera el dret dels infants privats del seu entorn familiar a disposar d'un recurs alternatiu a la família ajustat a les seves necessitats i constitueix un veritable maltractament institucional, especialment tenint en compte que l'estada dels nens i nenes no és temporal i que molts d'ells hi viuen des de fa molts anys (alguns dels entrevistats hi estaven ingressats des de feia més de cinc anys).

En aquest sentit, les condicions del centre i la situació que relaten els infants (deixadesa en el manteniment, convivència reiterada amb situacions de violència, desbordament de l'equip educatiu i precarietat dels recursos) s'allunyen dels principis de normalització i dels objectius que han de regir l'atenció en recursos residencials, i posen directament en risc la seva integritat física, emocional i sexual. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que, de manera urgent, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència faci una anàlisi i una intervenció urgent al centre amb l'escolta i la participació dels infants i dels professionals, amb l'objectiu de garantir una atenció normalitzadora i adequada a les necessitats dels infants i adolescents que hi resideixen. I que, amb aquest objectiu:

- Es revisi la dotació de personal educador en funció del perfil i les necessitats dels infants i adolescents que estan acollits al CRAE actualment.

- Es revisin els perfils d'infants i adolescents que han d'ingressar en el futur al centre tenint en compte les seves característiques i necessitats, i les dels infants que s'hi troben acollits actualment.

- S'adeqüin de forma immediata les condicions materials del centre i s'estudiï una reforma dels espais per adequar-los a les necessitats dels infants en funció de les seves edats i característiques (habitacions individuals on els infants i adolescents puguin tenir un espai d'intimitat propi i on puguin fer els deures).

- Es revisi l'assignació de recursos i la seva utilització, especialment elements com l'alimentació, els tractaments dentals o els diners en efectiu de què disposen els infants.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
13/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
01/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/05/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració