Resolució
Q-09247/2013 Disconformitat amb un procediment de verificació de dades tramitat per l'oficina liquidadora de l'Agència Tributària de Catalunya de Vilanova i la Geltrú

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 30/12/2013
Data de l'últim moviment 06/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb un procediment de verificació de dades tramitat per l'oficina liquidadora de l'Agència Tributària de Catalunya de Vilanova i la Geltrú.

Exposa que la sentència de divorci dictada el 14 d'abril de 2010 li va adjudicar el ple domini de la meitat indivisa de dos immobles titularitat de l'altre cònjuge. Tot i això, a causa d'un error en la sentència, consta que aquesta adjudicació es va fer en pagament de la pensió compensatòria. Manifesta que hauria de constar que es va fer en pagament de la pensió d'aliments de la seva filla.

D'altra banda, la persona interessada manifesta que l'aplicació de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats és improcedent, atès que es tracta d'un supòsit de fet exempt, en aplicació de l'article 45.I.3 del Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, que aprova el Text refós de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Així mateix, exposa que reiterada doctrina s'ha pronunciat en el sentit que els excessos d'adjudicació com a conseqüència d'una dissolució de comunitat de béns no estan subjectes a l'impost sobre transmissions patrimonials en els casos en què el bé sigui indivisible o hagi de desmerèixer molt el seu valor (consulta vinculant V1494-11, de 9 de juny, de la Direcció General de Tributs).

Indica que va presentar al·legacions contra la proposta de liquidació, però que encara no han estat resoltes.

Contingut

Un cop estudiat aquest expedient, el Síndic suggereix a l'Agència Tributària de Catalunya que adapti el tractament fiscal de l'adjudicació de béns immobles a favor de la promotora de la queixa a la doctrina administrativa i jurisprudencial de dissolució de comunitat de béns en casos de béns indivisibles (consultes vinculants V1494/11, de 9 de juny de 2011; V1326-11, de 24 de maig; V0829-09, de 17 d'abril; V1798-08, de 9 d'octubre, etc., que regulen el tractament fiscal de la dissolució d'una comunitat de béns amb adjudicació del cent per cent de la propietat a un comuner a canvi de satisfer una compensació en metàl·lic, i jurisprudència del Tribunal Suprem, segons sentència de 28 de juny de 1999). Consegüentment, demana que es doni de baixa la liquidació emesa en concepte d'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses, emesa a nom de la promotora.

Posteriorment, l'Administració ha informat que ha acceptat els suggeriments del Síndic i que ha anul·lat la liquidació tributària mitjançant la instrucció del procediment de revocació corresponent, motiu pel qual aquesta institució dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/02/2014 Agència Tributària de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2014 Agència Tributària de Catalunya Resolució pendent d'acceptació
25/04/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2014 Departament d'Economia i Coneixement Irregularitat
30/04/2014 Agència Tributària de Catalunya Irregularitat
06/11/2015 Departament d'Economia i Coneixement Seguiment finalitzat