Resolució
Q-09338/2015 Queixa relativa a la suposada expulsió d'un infant d'un club de futbol de Calafell

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 04/11/2015
Data de l'últim moviment 07/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Calafell Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que el seu fill era membre d'un club de futbol de Calafell, del qual va ser expulsat perquè el seu pare formava part de la directiva d'un altre club. La família va presentar un escrit de reclamació el dia 19 de setembre de 2015 a l'Ajuntament de Calafell. La resposta de l'Ajuntament, de data 30 de setembre, exposa que el club del qual formava part l'infant no pertany a l'Administració local, que no té competències per dictaminar sobre assumptes de dret privat ni sobre el funcionament de les entitats esportives.

Condicionar l'accés d'un infant a una activitat esportiva per conductes o activitats de progenitors vulnera, a parer del Síndic, el principi jurídic de l'interès superior de l'infant, perquè aquesta decisió no està basada primerament en la consideració d'aquest interès, en el sentit que no promou l'exercici efectiu del dret d'aquest infant a participar a aquestes activitats esportives, sinó que es fonamenta en la voluntat de penalitzar o modificar una determinada conducta o activitat dels progenitors.

Si bé el club en qüestió és una entitat privada, el Síndic constata que l'Ajuntament de Calafell li cedeix l'ús de les instal·lacions esportives municipals per a la pràctica de les seves activitats. Des d'aquesta perspectiva, doncs, l'Ajuntament ha de poder incidir davant del club per tal que garanteixi plenament els drets d'aquest infant, i corregeixi, si escau, determinades pràctiques en els procediments de privació de la pràctica del futbol i d'expulsió. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Calafell, d'una banda, que investigui els fets denunciats, ocorreguts a les instal·lacions municipals que utilitza l'entitat esportiva objecte de queixa; i de l'altra, que sol·liciti a l'entitat, amb caràcter general, que no condicioni l'accés dels infants a les activitats esportives que organitza a determinades conductes o activitats per part dels progenitors, i que intercedeixi en aquest cas concret, si escau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/11/2015 Ajuntament de Calafell Resolució pendent d'acceptació
07/01/2016 Ajuntament de Calafell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació