Resolució
Q-09515/2014 Queixa relativa a la situació d'un noi en el nucli de la família acollidora després d'haver complert la majoria d'edat

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 04/12/2014
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

Els promotors de la queixa exposen la seva preocupació vers la situació del noi que tenen acollit un cop compleixi els divuit anys, l'11 de desembre de 2014. Addueixen que el noi, durant l'acolliment, va necessitar molt suport professional extern i molt suport familiar, ja que ha passat etapes molt convulses en la seva infància i adolescència, i va tenir un problema d'addicció al cànnabis, que ja va ser tractat.

Així, malgrat que els promotors de la queixa observaven certs progressos en l'actitud del noi, mostraven preocupació davant l'apropament de la majoria d'edat, ja que adduïen que la seva capacitat d'autocontrol i presa de decisions és molt dèbil i que sense el control i la disciplina familiars no seria capaç de seguir la línia positiva que havia emprès.

Un cop estudiat a fons aquest assumpte, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que s'emprenguin les mesures de suport i acompanyament que siguin necessàries perquè el noi pugui seguir un procés d'autonomia i independència adequat.

2. Que s'iniciï un pla individual de treball d'inserció sociolaboral, en els àmbits d'habitatge, formació, inserció laboral i seguiment socioeducatiu d'aquest noi que contingui objectius, activitats previstes, període d'execució i criteris d'avaluació periòdica i final. 

3. Que se cerquin mecanismes d'ajut i suport a la família acollidora, en cas que aquest procés se segueixi dins del marc d'aquesta família.

4. Que es valorin les consideracions exposades pel Síndic pel que fa al suport necessari que aquesta família acollidora reclama, un cop els nois que té acollits van complint els divuit anys i mentre aquests depenen econòmicament d'ells, i pel que fa també a la possibilitat que des de les institucions col·laboradores per a la integració familiar (en endavant ICIF) que fan el seguiment de l'acolliment es treballi amb els nois i noies (abans que compleixin els divuit anys) com utilitzaran i a què destinaran els diners que rebran. 

La resposta del Departament fa referència que en qualsevol dels programes de suport que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ofereix als joves extutelats, d'acord amb l'article 152 de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, cal comptar amb la voluntarietat de la persona interessada. I, en aquest cas, el jove ha desistit en el moment inicial del requeriment bàsic de les entrevistes per a l'elaboració del programa. El Departament conclou que si abans que compleixi vint-i-un anys aquest noi reconsidera la situació i torna a presentar la sol·licitud, s'iniciarà de nou el procés i, si escau, se li atorgarà la prestació. Això mateix s'aplica per a qualsevol altre dels programes de l'Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats.

Amb tot, el Síndic vol recordar la necessitat de dissenyar i desplegar un pla individualitzat de transició a la vida adulta per a tots els nois i noies tutelats a partir dels setze anys, i de posar a disposició de tots els infants tutelats que arribin a la majoria d'edat, serveis d'acompanyament i formació per poder garantir-los autonomia i inclusió social, quan surten del sistema de protecció, sempre que sigui necessari.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/12/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/01/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/01/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/02/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
11/05/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
21/10/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Irregularitat
21/10/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Irregularitat
22/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
09/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat