Resolució
Q-09668/2014 Queixa relativa a la permissió de l'accés de gossos a la platja d'Aiguadolça de Vilanova i la Geltrú durant la temporada de platja

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 11/12/2014
Data de l'últim moviment 12/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú permeti l'accés de gossos a la platja d'Aiguadolça durant la temporada de platja

Exposa que en data 29 d'agost de 2014 va presentar una reclamació a l'Ajuntament per aquest motiu, a la qual es va respondre que la prohibició no era aplicable a la platja d'Aiguadolça. Tot i això, de l'article 24 de l'Ordenança d'ús de les platges de Vilanova i la Geltrú es desprèn que, amb caràcter general, està prohibit l'accés dels animals a les platges del municipi durant la temporada de platja, que s'entén que és el període comprès entre els dies 15 de maig i 15 de setembre.

Contingut

Segons l'Ajuntament, l'article 24, apartat 3, de l'Ordenança d'ús de platges de Vilanova i la Geltrú permetia adoptar aquesta decisió, perquè la platja d'Aiguadolça no tenia anteriorment cap mena de senyalització, i per aquest motiu es va decidir senyalitzar que en aquesta platja es permetia l'accés de gossos durant la temporada de bany. Tot i això, el que estableix el precepte invocat és l'obligació municipal de senyalitzar la prohibició d'accedir amb animals domèstics a les platges de Vilanova i la Geltrú durant la temporada de platja, i no preveu cap excepció.  

En aquest sentit, el fet que en una platja concreta no s'hagi senyalitzat la prohibició d'accedir-hi amb animals domèstics, la qual cosa incompleix l'article 24.3 de l'Ordenança, no pot servir de base per justificar introduir una excepció que la norma no preveu. La decisió de permetre l'accés d'animals domèstics en temporada de platja, encara que sigui només per a una platja determinada, requeriria una modificació de l'article 24 de l'Ordenança, i la simple senyalització de la permissió no es pot entendre com a equivalent a aquesta modificació. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que, si la decisió municipal és mantenir per a la propera temporada de platja l'excepció a la prohibició d'accés, adopti les mesures oportunes per promoure prèviament la modificació de l'Ordenança, de manera que habiliti aquesta excepció. 

D'altra banda, pel que fa al contingut de la decisió adoptada i amb la qual el promotor de la queixa manifestava el seu desacord, el Síndic considera que l'Administració ha de procurar fer compatibles els diferents usos ciutadans de l'espai públic. En aquest sentit, l'Ajuntament ha de decidir si permet i en quins termes l'accés d'animals domèstics a les platges si, com indica, hi ha una demanda ciutadana rellevant que ho reclama, i ponderar aquesta petició amb els drets de la resta d'usuaris. I en aquesta ponderació, ha de ser rellevant, entre altres factors, l'experiència assolida la temporada passada, els conflictes generats amb la resta d'usuaris i les possibles mesures per minimitzar-los, com ara limitar l'horari d'accés permès a animals a les hores de menor afluència d'usuaris.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/01/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/03/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Irregularitat
11/03/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/07/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/09/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
12/11/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Seguiment finalitzat