Resolució
Q-09671/2014 Disconformitat amb l'actuació d'uns agents de la Policia Local de Lliçà de Vall

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 12/12/2014
Data de l'últim moviment 19/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Lliçà de Vall Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que un dia que el seu fill era a la porta d'un institut del municipi per recollir el seu germà, dos agents de la Policia Local s'hi van acostar i se'l van endur a comissaria, on el van escorcollar i interrogar, sense haver avisat prèviament els pares. 

Sembla que l'actuació de la Policia Local va venir motivada pel fet que van rebre una comunicació del centre educatiu que demanava la presència policial a la porta del centre perquè hi havia un jove que presumptament venia substàncies estupefaents a alumnes, i el fill de la promotora coincidia amb la descripció del jove feta pel centre.

Pel que fa a la presència dels progenitors durant el trasllat a les dependències policials i l'escorcoll del jove i de la seva motocicleta, el marc normatiu que regula la justícia de menors reconeix com una de les  garanties del procés de detenció la presència dels progenitors o tutors de l'adolescent menor d'edat. Tot i que els textos normatius fan referència només a la comunicació de la detenció, el Síndic considera que les diligències dutes a terme per la Policia Local per aclarir els fets haurien de regir-se pel mateix criteri pel que fa a la comunicació i presència dels progenitors, atès que es tracta d'actuacions policials adreçades a esbrinar fets que podien resultar sancionables i podien haver donat lloc a actuacions posteriors.

Pel que fa al dret a la intimitat del noi menor d'edat, la família es queixa que l'escorcoll del ciclomotor es va fer no només en un espai públic sinó davant de l'institut i en el moment de la sortida d'alumnes del centre, en què hi havia pares d'alumnes esperant. L'escorcoll va poder ser visualitzat per pares, mares i alumnes del centre, per la qual cosa es considera que amb aquesta actuació no es va preservar el dret a la intimitat de l'adolescent.

Les Regles mínimes de les Nacions Unides per a l'administració de la justícia de menors (Regles de Beijing) fan referència a la necessitat que en les actuacions en l'àmbit de la responsabilitat penal dels menors es redueixi al mínim el dany al menor, i que per evitar que la publicitat indeguda o el procés de difamació perjudiquin els menors, cal respectar en totes les etapes del procés el dret dels menors a la intimitat. Les actuacions de la policia adreçades a infants haurien de tenir en compte aquest dret i adoptar mesures perquè les seves actuacions tinguin la mínima difusió.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Lliçà de Vall que es revisi l'actuació de la Policia Local en relació amb el fill de la promotora i s'adoptin mesures per garantir en el futur que les actuacions de la Policia Local adreçades a menors d'edat es duen a terme en presència dels seus progenitors i amb la màxima garantia del seu dret a la intimitat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/01/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Resolució pendent d'acceptació
16/03/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/04/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Irregularitat
17/04/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/10/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
13/11/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/11/2015 Ajuntament de Lliçà de Vall Seguiment finalitzat