Resolució
Q-09696/2014 Desacord amb el procediment d'adopció de dos infants de Catalunya

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 15/12/2014
Data de l'últim moviment 26/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa manifesta que fa un temps ell i la seva parella van iniciar els tràmits per adoptar dos infants amb necessitats educatives especials a través d'una institució col·laboradora per a la integració familiar (en endavant ICIF) de Tarragona.

En data 11 de desembre de 2014 se'ls va informar que se'ls emetria un informe psicosocial de no-idoneïtat perquè no quedava suficientment acreditat que estiguessin preparats per adoptar, especialment la parella del promotor. El promotor no presenta queixa per exposar la seva disconformitat amb el resultat de la valoració, sinó per denunciar unes presumptes pràctiques i actuacions irregulars per part de l'equip de l'ICIF. 

L'informe de resposta de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA) fa menció dels informes que s'han tramès a la família  per tal que poguessin presentar les al·legacions corresponents, però no fa cap valoració de les al·legacions presentades per la família, en les qual manifestaven estar en desacord amb presumptes pràctiques d'actuació de l'ICIF.

En queixes similars a aquesta, el Síndic ha deixat constància que algunes persones coincideixen a mostrar la seva disconformitat amb el procediment de valoració de la idoneïtat per adoptar per part de l'ICIF contractada, i a adduir una manca de professionalitat en l'actuació dels seus professionals, que consideren parcial, subjectiva o no sotmesa a criteris tècnics, objectius i de rigor. En la tramitació de queixes concretes, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família la necessitat d'introduir mesures per millorar la qualitat d'intervenció de les ICIF i també per supervisar-ne l'actuació des de l'ICAA a fi de garantir que els estudis d'idoneïtat es fonamentin, exclusivament, en criteris tècnics.

Atès que l'informe de resposta de l'ICAA no fa cap valoració sobre el conjunt d'al·legacions que la família va presentar referides a l'actuació de l'ICIF i de l'ICAA, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que revisi el procediment seguit, estudiï les consideracions incloses en l'escrit d'al·legacions de la família sobre presumptes pràctiques d'actuació de la ICIF esmentada i, si escau, introdueixi mesures de millora.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/02/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/03/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
24/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació