Resolució
Q-09711/2014 Disconformitat amb l'actuació d'un institut en el procés de renovació del consell escolar del centre

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 15/12/2014
Data de l'últim moviment 20/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa manifesta que el 12 de novembre de 2014 el tutor del seu fill li va proposar que presentés la seva candidatura al consell escolar del centre educatiu, i va fer-ho dins de termini. Tot i això, critica que no es va informar correctament els pares dels alumnes d'aquesta renovació del consell escolar i no es va fomentar la participació. Per tant, exposa que només hi van haver 5 o 6 vots, xifra que demostra un índex de participació molt baix possiblement a causa de la manca d'informació. També refereix no sap com van ser escollits els membres de la taula i que el director del centre no va presidir-la, sinó que el va substituir la seva secretària, que sembla que va intentar impedir-li que fos present en el procés de votació. A més, el promotor manifesta una possible manca de transparència en el recompte de vots. 

Després d'estudiar amb deteniment l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic no aprecia evidències d'irregularitat en l'aplicació del procediment previst a la Resolució ENS/2160/2014, de 16 de setembre, per la qual s'estableix el calendari del procés electoral per renovar els membres dels consells escolars dels centres públics i privats sostinguts amb fons públics, que facin pensar que el procés seguit en l'elecció del nou membre del consell escolar representant del sector dels pares i mares de l'alumnat no va garantir les mateixes oportunitats d'elecció als diferents candidats.

Tot i això, cal destacar dos aspectes: el primer té relació amb l'absència del director del centre durant el procés d'elecció. La Resolució ENS/2160/2014, de 16 de setembre, estableix la possibilitat que el director, que presideix la mesa, delegui aquesta funció en l'òrgan de govern del centre que consideri. El Síndic desconeix si la persona referida, secretària del centre, és administrativa de l'institut o és secretària que forma part de la direcció del centre. En cas que la persona a qui el director va delegar la seva funció a la mesa electoral no fos òrgan de govern del centre, s'hauria comès una irregularitat en la composició de la mesa que hauria perjudicat les garanties del procés.

I el segon dels aspectes que cal destacar té a veure amb l'índex de participació tan baix que hi va haver, cinc vots en total (comptant que hi havia dos candidats i dues persones representants del sector dels pares i mares o tutors de l'alumnat a la mesa electoral).

El Síndic recorda que l'article 148 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, disposa que el consell escolar és l'òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre, i correspon al Departament d'Ensenyament establir mesures perquè aquesta participació sigui efectiva. Alhora, l'article 2 d'aquesta llei estableix la participació de la comunitat educativa i el compromís de les famílies en el procés educatiu i el suport per a fer-lo possible com a principis del nostre sistema educatiu, i l'article 25, el deure de promoure mesures per facilitar aquesta participació i implicació de mares i pares.

Amb aquest propòsit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que desenvolupi mesures per promoure la implicació de mares i pares en la vida d'aquest institut (a l'AMPA, al consell escolar, als processos d'elecció dels membres, etc.) i en els aspectes que afecten l'escolaritat dels seus fills. 

Addicionalment, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi que la direcció del centre ha fet els passos necessaris per restablir una relació adequada amb la persona interessada. 

I finalment, el Síndic també demana que se l'informi si la persona a qui el director del centre va delegar la seva funció en la mesa forma part de l'equip directiu del centre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/01/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/05/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
01/09/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/10/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/10/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
23/10/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Irregularitat
20/11/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat