Resolució
Q-09807/2014 Queixa relativa al seguiment de l'acolliment d'una menor amb la família extensa de la seva germana

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 18/12/2014
Data de l'últim moviment 21/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa la situació en què es troba la seva germana, menor d'edat, tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i que té en acolliment simple.

Manifesta que desprès d'un ingrés de la menor a la Unitat de Crisi d'Adolescents de l'hospital Benito Menni, els Serveis Socials Bàsics d'Olesa de Montserrat els estan fent un seguiment, però considera que la seva germana no està rebent el suport psicològic necessari atès que tan sols té una visita de quinze minuts al centre de salut mental infantil i juvenil (en endavant CSMIJ) de Martorell cada quatre mesos, i que ella i la seva parella tampoc no reben suport per educar-la.

Un cop estudiat l'informe de resposta tramès per la DGAIA, el Síndic fa les consideracions següents:

1. Pel que fa a les necessitats de salut mental de la menor, l'informe únicament refereix que el CSMIJ referent ha informat I'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) que la menor no acudeix a les visites des del mes de març de 2015, però no n'especifica els motius, ni tampoc s'explica quina ha estat la tasca d'acompanyament, orientació, suport i escolta que s'ha dut a terme amb l'adolescent.

2. Malgrat que la resposta de l'Administració indiqui que al registre de l'EAIA Baix Llobregat no hi ha constància de cap trucada ni petició de la família per tal de demanar ajut, el mateix informe de la DGAIA indica que des de l'inici de la intervenció de l'EAIA Baix Llobregat s'han valorat les dificultats que provocava en el nucli acollidor la incorporació de la menor. I és per això que l'informe indica que es va sol·licitar als Serveis Socials Bàsics d'Olesa de Montserrat la incorporació del nucli acollidor a un espai de teràpia familiar.

3. L'informe de la DGAIA refereix que es detecta un cansament important en els acollidors ateses les dificultats psicològiques de la menor i les necessitats pròpies del nucli acollidor. S'indica que des de l'EAIA Baix Llobregat i els Serveis Socials Bàsics d'Olesa de Montserrat s'ha intentat proporcionar als acollidors les mesures educatives adients per tal de poder assumir la guarda o acolliment de la menor en les millors condicions possibles, i que els acollidors han acudit a les sessions de teràpia i les han aprofitat. A banda, l'EAIA ha proposat als acollidors la incorporació de l'educador social de l'equip, un cop estigui constituïda la mesura d'acolliment simple en família extensa, per tal de fer una intervenció més directa i intensiva amb l'adolescent.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, que es valorin les condicions que han de ser presents en un seguiment adequat de l'acolliment, al qual té dret la menor, des de la coordinació i el treball en xarxa amb els diferents equips especialitzats que incideixen en el seu desenvolupament; i de l'altra, que es despleguin les actuacions necessàries perquè les necessitats d'aquesta adolescent siguin adequadament ateses, intensificant el suport i el seguiment de la família acollidora i l'acompanyament i escolta de la menor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/02/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/08/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
21/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació