Resolució
AO-09857/2014 Actuació d'ofici relativa a l'existència de famílies en barraques a Montcada i Reixac

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 19/12/2014
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Montcada i Reixac Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha tingut coneixement que hi ha una sèrie de famílies que viuen amb els seus fills en barraques als boscos de Can Cuiàs, entre els barris de Can Sant Joan (Montcada) i Ciutat Meridiana (Barcelona). Segons s'apunta, l'Ajuntament de Montcada i Reixac està fent un cens detallat dels barraquistes. 

Segons la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Montcada i Reixac, que va fer pública la situació en què viuen els afectats, hi ha setze adults i dotze infants vivint en barraques.

El barraquisme suposa una situació d'infrahabitatge a la qual les administracions públiques han de respondre amb l'impuls de polítiques orientades a eradicar-la, d'acord amb el que estableix la Llei 18/2007, del 28 de desembre, del dret a l'habitatge.

A més, la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix en l'article 27 el dret de tots els infants a un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social, i el deure de les administracions públiques de prendre les mesures apropiades per ajudar els pares i les altres persones responsables de l'infant a fer efectiu aquest dret i, en cas de necessitat, donar ajut material i programes de suport, principalment pel que fa, entre d'altres, a l'habitatge.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Montcada i Reixac: 

1. Que desenvolupi les actuacions pertinents, en coordinació amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i altres administracions locals, per garantir un habitatge digne i en condicions adequades a la població que resideix en aquestes barraques, especialment les famílies amb fills a càrrec.

2. Que els serveis socials facin un seguiment exhaustiu dels infants afectats, per garantir que les seves necessitats bàsiques estan cobertes, que disposen d'una protecció i una atenció social adequades i que poden exercir amb normalitat els seus drets (escolarització, accés a activitats de lleure, etc.), especialment mentre no es normalitzi la seva situació residencial.

3. Que trameti al Síndic còpia de l'informe social de les famílies amb fills a càrrec que encara resideixen en aquestes barraques.

4. Que informi el Síndic de la data aproximada en què les famílies amb fills a càrrec han deixat de residir en aquestes barraques. 

5. Que desenvolupi les mesures adequades per combatre el barraquisme al municipi i evitar que aquestes barraques siguin utilitzades com a habitatge.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/01/2015 Ajuntament de Montcada i Reixac Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/10/2015 Ajuntament de Montcada i Reixac Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/10/2015 Ajuntament de Montcada i Reixac Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2015 Ajuntament de Montcada i Reixac Resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Ajuntament de Montcada i Reixac Reiteració a la resolució pendent d'acceptació