Resolució
Q-09870/2014 Queixa relativa a una situació de presumpte assetjament escolar d'un alumne d'un institut de Sant Coloma de Cervelló

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 22/12/2014
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que el seu fill està patint assetjament per part d'uns companys de classe des del curs 2013-2014. Quan els progenitors van detectar un canvi en l'actitud del menor es van posar en contacte amb el centre educatiu, des d'on els van informar que no havien detectat cap actitud diferent en l'alumne. El pediatra del seu CAP va derivar l'alumne al psicòleg del centre de salut mental infantil i juvenil (en endavant CSMIJ), des d'on es va informar els pares que el menor podria estar sent víctima d'assetjament escolar. 

Van informar el centre dels fets i sembla que l'equip directiu va considerar que el problema ja estava solucionat, però l'actitud del menor no havia canviat. El promotor manifesta que van intentar canviar al seu fill de centre però no va ser possible. Aquest curs, el tutor d'aquest alumne el va derivar a l'EAP, des d'on s'ha confirmat que és molt probable que estigués sent objecte d'assetjament escolar. 

Segons l'informe de la Inspecció educativa, el centre ha aplicat el protocol de prevenció, detecció i intervenció enfront de l'assetjament entre iguals establert pel Departament d'Ensenyament a finals del primer trimestre del curs 2014-2015, i des de llavors s'ha començat a revertir la situació.

El curs 2014-2015 es va fer una derivació a l'EAP, que finalment va aconsellar el canvi de centre de l'alumne, el qual es va acordar entre totes les parts implicades i es va efectuar el 9 de març de 2015. Tot i això, el pare es queixa que la direcció de l'institut no va actuar immediatament des de l'inici del conflicte.

El Síndic valora que l'actuació del centre possiblement ha estat insuficient, i suggereix al Departament d'Ensenyament que des de la Inspecció educativa s'iniciï un procés de reflexió amb aquest centre educatiu per revisar i valorar l'actuació de l'institut en aquest cas, a fi de prendre les mesures adequades per afavorir que en un futur el centre actuï de manera més decidida envers qualsevol signe de sospita d'existència de comportaments entre iguals que comportin agressions físiques, amenaces, insults, burles, difusió de falsos rumors, etc.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/01/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/05/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
19/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
23/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/12/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
28/12/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Irregularitat
13/01/2016 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat