Resolució
Q-10252/2015 Queixa relativa a la situació de deu menors d'edat detectats en els domicilis registrats en el marc de l'anomenada "operació Bennu" contra una presumpta xarxa de tràfic amb fins d'explotació sexual de dones nigerianes

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 01/12/2015
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració
Departament d'Interior Pendent de rebre informació de l'administració

Contingut

En data 30 de novembre de 2015, el Síndic va rebre una queixa d'una entitat, en la qual exposava que havia detectat la presència de deu menors d'edat en els domicilis registrats sota l'anomenada "operació Bennu" contra una presumpta xarxa de tràfic amb fins d'explotació sexual de dones nigerianes, registre que la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans dels Mossos d'Esquadra (UCTEH) va dur a terme el 16 de novembre de 2015.

En primer lloc, pel que fa al procediment seguit durant l'operació policial després de detectar-se la presència de menors d'edat als domicilis registrats, sembla que es va oferir als progenitors que els deixessin a càrrec d'algú de la seva confiança, i aquests, bàsicament van delegar aquesta funció i responsabilitat en alguna de les presumptes víctimes que es trobaven als pisos. 

En segon lloc, pel que fa a la valoració de la situació actual d'aquests infants, segons la informació de què es disposa no es té la certesa que aquests infants tinguin un vincle de filiació amb els detinguts i detingudes. A banda d'això, l'entitat promotora de la queixa adverteix que, tenint en compte que la xarxa criminal contra la qual s'ha actuat també es dedica al tràfic de menors, cal establir procediments que vetllin molt especialment per la seguretat, la protecció i l'atenció d'aquests infants.

Per tot això, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família que, de manera urgent, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) emprengui les accions oportunes per identificar els menors d'edat detectats en els domicilis registrats i per valorar la situació en què es troben pel que fa a la cobertura de les seves necessitats.

D'altra banda, el Síndic demana rebre informació sobre:
- El comunicat dels Mossos d'Esquadra a la DGAIA referent a la presència de menors d'edat a alguns dels domicilis registrats.

- La cronologia de les actuacions empreses des de la DGAIA després de rebre la dita comunicació, pel que fa a la identificació i valoració de la situació en què es troben els menors d'edat detectats en alguns d'aquests domicilis registrats pel que fa a la cobertura de les seves necessitats.

- Els criteris que regeixen l'actuació de la DGAIA en els casos en què els Mossos d'Esquadra detecten menors d'edat que presumptament són fills de persones detingudes per tràfic amb fins d'explotació sexual.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2015 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració