Adjunts al Síndic

Adjunt general 

Jaume Saura i Estapà  (Barcelona, 1966), doctor cum laude en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) l'any 1994 i Premi Extraordinari de Doctorat del curs 1993/1994.

Des de l'any 1997 és professor titular (catedràtic acreditat) de Dret Internacional i Relacions Internacionals de la UB. També ha estat professor visitant de Loyola Law School de Los Angeles i en altres universitats europees i llatinoamericanes, com ara a Costa Rica i Xipre.

Té una extensa trajectòria com a observador internacional de processos electorals que va iniciar l'any 1994 com a observador de Nacions Unides a les eleccions de Sud-àfrica. Des de llavors ha desenvolupat aquesta tasca en diversos comicis d'arreu del món (Palestina, Bòsnia-Hercegovina, Togo, Timor Oriental, Perú, Guatemala).

Des de l'any 2004 i fins al 2015 ha estat el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. També va ser director adjunt del Centre d'Estudis Internacionals de la UB entre els anys 2000 i 2007.

Ha estat membre de la Comissió de Justícia Penal Internacional des del 2010 i de diverses entitats socials i acadèmiques (Associació per a les Nacions Unides a Espanya; American Society of Internacional Law, Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, etc.). També ha estat coordinador acadèmic del programa "dret al Dret" de la UB, des de l'any 2007 i del Programa Oficial de Doctorat en Dret i Ciència Política de la UB des de maig de 2011.

Jaume Saura és autor de diversos llibres i articles sobre drets humans, dret internacional humanitari i l'ús de la força en les relacions internacionals.

Ha estat vinculat al Síndic des del 2010 en qualitat de membre de l’Equip de Treball i coordinador del Consell Assessor de l’antiga Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura (actualment, Mecanisme Català).

 L'adjunt general assisteix, representa i supleix el síndic en la seva absència.

 

Adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents

 Maria Jesús Larios Paterna (Barcelona, 1970) és doctora en Dret per la Universitat de Barcelona i professora titular de Dret Constitucional per la mateixa universitat.

Des de l'any 2010 ocupa el càrrec d'adjunta al Síndic per a la defensa dels drets dels infants i adolescents. Amb anterioritat a aquest va ocupar el càrrec de directora d'Afers Socials i de Relacions amb el Parlament del Síndic de Greuges (2004-2010). 

En el camp de la investigació universitària, la seva activitat s'ha centrat en l'estudi de les institucions, especialment el Parlament, i en els drets fonamentals. Per a l'elaboració de la tesi doctoral va fer una estada d'investigació d'un any a la Universitat de Heidelberg (Alemanya) i al Max Plank Institute de la mateixa ciutat. És autora de publicacions en llibres i revistes especialitzades en aquestes matèries. 

També ha treballat en els àmbits del dret a l'educació i la immigració. En aquest àmbit va codirigir l'Anuari de la Immigració de la Fundació Bofill i el Seminari sobre els Drets dels Immigrants de l'Institut de Dret Públic de la Universitat de Barcelona. Té diverses publicacions en aquests àmbits. 

Ha estat membre de diversos projectes d'investigació relacionats amb els drets fonamentals i amb l'estructura territorial de l'Estat. 

Ha impartit docència en diverses universitats, a més de la Universitat de Barcelona, com ara la Universitat andina Simón Bolívar (1999), i també en diversos màsters i cursos especialitzats com ara el Màster en Immigració i Educació Intercultural, que organitza la Facultat de Filosofia de la UB, i el Màster en Dret Públic de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. Ha estat consultora de Dret Constitucional de la Universitat Oberta de Catalunya. 

L'octubre del 2014 va ser designada per ocupar la Secretaria de la Junta de l'ENOC (Xarxa europea de defensors dels drets de la infància), càrrec que va ostentar find el mes de setembre de 2017.

L'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents assisteix el síndic i exerceix les competències delegades en la protecció dels infants i els adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants.