Adjunts al Síndic

Adjunt general 

Jaume Saura i Estapà  (Barcelona, 1966), és doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i Premi Extraordinari de Doctorat del curs 1993/1994. És també catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UB i ha combinat docència i recerca, entre d’altres, en l’àmbit de la protecció internacional dels drets humans. Ha estat professor visitant de la Loyola Law School de Los Angeles i d’altres universitats europees i llatinoamericanes.

Té una extensa trajectòria com a observador internacional de processos electorals que va iniciar l'any 1994 com a observador de les Nacions Unides a les eleccions de Sud-àfrica. Des de llavors ha desenvolupat aquesta tasca en diversos comicis d'arreu del món (Palestina, Bòsnia-Hercegovina, el Togo, Timor Oriental, el Perú i Guatemala).

Des de l'any 2004 i fins al 2015 va ser el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. També va ser director adjunt del Centre d'Estudis Internacionals de la UB entre els anys 2000 i 2007.

Ha estat membre de la Comissió de Justícia Penal Internacional (2010-2015) i de diverses entitats socials i acadèmiques (Associació per a les Nacions Unides a Espanya, American Society of International Law, Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, etc.). També ha estat coordinador acadèmic del programa "dret al Dret" de la UB, en el període 2007-2015, i del programa oficial de doctorat en Dret i Ciència Política de la UB (2011-2015).

Jaume Saura és autor de diversos llibres i articles sobre drets humans, dret internacional humanitari i l'ús de la força en les relacions internacionals.

Ha estat vinculat a la institució del Síndic de Greuges des del 2010 en qualitat de membre de l’Equip de Treball i coordinador del Consell Assessor del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (l’anterior Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura).

Des del juny de 2015 és l’adjunt general del Síndic de Greuges.

 L'adjunt general assisteix, representa i supleix la síndica en la seva absència.

 

Adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents

 Maria Jesús Larios Paterna (Barcelona, 1970) és doctora en Dret per la Universitat de Barcelona i professora titular de Dret Constitucional per la mateixa universitat.

Des de l'any 2010 ocupa el càrrec d'adjunta del Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i adolescents. Amb anterioritat, va ocupar el càrrec de directora d'Afers Socials i de Relacions amb el Parlament del Síndic de Greuges (2004-2010).

En el camp de la investigació universitària, la seva activitat s'ha centrat en l'estudi de les institucions, especialment el Parlament, i en els drets fonamentals. Per a l'elaboració de la tesi doctoral va fer una estada d'investigació d'un any a la Universitat de Heidelberg (Alemanya) i al Max Planck Institute de la mateixa ciutat. És autora de publicacions en llibres i revistes especialitzades en les matèries esmentades.

També ha treballat en els àmbits del dret a l'educació i la immigració, àmbits en els quals té diverses publicacions. En aquests camps, també va codirigir l'Anuari de la Immigració de la Fundació Bofill i el Seminari sobre els Drets dels Immigrants de l'Institut de Dret Públic de la Universitat de Barcelona.

Ha estat membre de diversos projectes d'investigació relacionats amb els drets fonamentals i amb l'estructura territorial de l'Estat.

Ha exercit la docència en diverses universitats a banda de la Universitat de Barcelona, com ara la Universitat Andina Simón Bolívar (1999), i també en diversos màsters i cursos especialitzats, com el Màster en Immigració i Educació Intercultural, que organitza la Facultat de Filosofia de la UB, i el Màster en Dret Públic de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. Ha estat consultora de Dret Constitucional de la Universitat Oberta de Catalunya.

L'octubre del 2014 va ser designada per ocupar la Secretaria de la Junta de l'ENOC (Xarxa Europea de Defensors dels Drets de la Infància), càrrec que va ocupar fins al mes de setembre de 2017.

L'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents assisteix la síndica i exerceix les competències delegades en la protecció dels infants i els adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants.