Actualitat: notícies i notes de premsa

El Síndic obre una actuació d’ofici per estudiar una activitat lúdica adreçada a infants, adolescents i adults, en el marc de la qual s'havien de dur a terme proves de contingut sexual

05/08/2022

foto (c) Wikipedia_Creative Commons_Feliuvilassar

El Servei de Joventut de l'Ajuntament de Vilassar de Mar va organitzar una gimcana nocturna per a joves de dotze a trenta anys amb proves de contingut sexual

El Síndic ha demanat informació a l'Ajuntament de Vilassar de Mar sobre aquesta activitat en atenció a la protecció de l'interès superior dels infants i adolescents que hi van participar

El Síndic de Greuges de Catalunya ha tingut coneixement, arran de la informació apareguda als mitjans de comunicació i de les queixes d’algunes persones que s'han adreçat a la institució, que el passat 22 de juliol el Servei de Joventut de l'Ajuntament de Vilassar de Mar va organitzar una gimcana nocturna per a joves de dotze a trenta anys, algunes proves de la qual tenien un contingut sexual.

Alguns mitjans de comunicació també han informat que el consistori ha difós imatges d'algunes nenes que van participar en l'activitat mentre duien a terme les proves, sense l'autorització dels seus progenitors. En concret, s'exposa que hi ha imatges que s'han difós al compte d'Instagram del Servei de Joventut de l'Ajuntament.

Segons el comunicat emès per l'Ajuntament, la gimcana va ser dinamitzada per joves del curs de monitoratge de lleure, que eren els responsables d'adaptar les activitats de la gimcana a cada franja d'edat, tenint en compte especialment els grups d’infants de menys edat.

Amb l’objectiu d’estudiar el tema amb profunditat, el Síndic ha obert una actuació d’ofici i s’ha adreçat a l'Ajuntament de Vilassar de Mar. En concret, la institució vol saber quina és la valoració de l'administració municipal d’aquesta situació des del punt de vista de la protecció de l'interès superior dels infants i adolescents que van participar en la gimcana.

El Síndic també ha preguntat sobre les imatges que es van captar d’infants i adolescents mentre duien a terme la gimcana i sobre la posterior publicació d’aquestes imatges sense el consentiment corresponent dels tutors legals dels infants o dels mateixos adolescents, segons el cas.

Tornar a l

La Comissió del Síndic de Greuges ratifica els adjunts a la síndica

21/07/2022

foto

Jaume Saura i Maria Jesús Larios ja van ocupar els càrrecs durant el mandat anterior

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas i Colomer, ha designat Jaume Saura i Estapà com a adjunt general i Maria Jesús Larios Paterna com a adjunta per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, càrrecs que han estat ratificats durant la jornada d’avui per la Comissió del Síndic de Greuges del Parlament de Catalunya.  

Els dos adjunts ja ocupaven els càrrecs amb el síndic anterior, Rafael Ribó, que els va nomenar el juny de 2015 i el març de 2010, respectivament.

Jaume Saura és catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona i autor de nombroses publicacions relacionades amb els drets humans.

Maria Jesús Larios és doctora en Dret per la Universitat de Barcelona i professora titular de Dret Constitucional de la mateixa universitat.

Esther Giménez-Salinas va prendre possessió del càrrec de síndica de greuges de Catalunya el passat 14 de juliol, en un acte al Parlament de Catalunya.

 

Tornar a l

El president de la Generalitat rep en audiència la síndica de greuges de Catalunya

21/07/2022

foto (c) gencat

Primera trobada institucional de la síndica de greuges de Catalunya amb el 132è president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha mantingut una audiència aquest matí amb la nova síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas i Colomer, que va prendre possessió del càrrec el passat 14 de juliol.

En el transcurs de la reunió, la síndica ha expressat al president que és un honor ocupar la presidència de la institució del Síndic i que assumirà aquesta responsabilitat amb un clar esperit de diàleg, i amb la voluntat de màxima col·laboració amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i les administracions públiques, sempre posant al centre la defensa de les persones.

Giménez-Salinas també ha traslladat al president els objectius principals del seu mandat.  

La síndica ha defensat que els conflictes que arriben a la institució s'han de poder resoldre des de l’acord i el pacte, no pas des de la imposició. En aquest sentit, ha exposat al president el concepte de justícia restaurativa, que té per objecte reparar en lloc de castigar. En aquest context també ha defensat la necessitat de desjudicialitzar els conflictes, molts dels quals es podrien resoldre fàcilment mitjançant solucions pactades.

Esther Giménez-Salinas ha volgut alertar que la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia i la situació bèl·lica que viu Europa farà imprescindible que la institució posi èmfasi en l’àmbit social i, per tant, ha demanat al president que es tinguin en consideració les demandes de la Taula d’Emergència Social a l’hora dissenyar les polítiques públiques en l’àmbit social.

Durant la reunió mantinguda amb el president, la síndica li ha traslladat la importància de reformular, d’una banda, el sistema protector dels infants, de manera que els serveis residencials passin a ser l’últim recurs; i de l’altra, el sistema penitenciari, en el sentit que es busqui sempre reparar el dany causat, no castigar-lo.

La síndica ha volgut posar un èmfasi especial a la necessitat de simplificar els tràmits administratius i fer-los més accessibles a les persones, i ha subratllat que calen institucions més amables, menys verticals i molt més femenines.

Tornar a l

Esther Giménez-Salinas pren possessió com a síndica de greuges de Catalunya

14/07/2022

foto

Giménez-Salinas va ser elegida pel Ple del Parlament a finals de juny

Esther Giménez-Salinas ha pres possessió aquest matí del càrrec de síndica de greuges de Catalunya, en un acte que ha tingut lloc al Palau del Parlament de Catalunya. L’acte ha estat presidit per Laura Borràs, presidenta del Parlament, i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i diversos membres del govern. També hi ha assistit el defensor del poble d'Espanya, Ángel Gabilondo.

Giménez-Salinas va ser elegida pel Parlament de Catalunya el passat 30 de juny, amb 91 vots a favor i 39 en contra.

És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (1971), doctorada en Dret (1978) i diplomada en Psicologia Aplicada (1976) per la Universitat de Barcelona. Ha estat rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-2012), vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001), cap de Relacions Institucionals del Departament de Justícia de la Generalitat (1995-1996), sotsdirectora de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona (1993-1996), membre del Comitè Científic de Política Criminal del Consell d’Europa (1993-1997) i directora general del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia de la Generalitat (1983-1993).

Esther Giménez-Salinas substitueix Rafael Ribó, que ha estat síndic de greuges des del juliol de 2004.

Tornar a l

Rafael Ribó conclou el seu mandat com a síndic de greuges de Catalunya

13/07/2022

foto

Rafael Ribó va ser escollit síndic per primer cop el juliol de 2004 i va ser reelegit l’any 2010

Rafael Ribó conclou avui el seu mandat com a síndic de greuges de Catalunya. Va prendre possessió del càrrec per primer cop l’any 2004 i va ser reelegit l’any 2010, d’acord amb la nova Llei del Síndic.

En el transcurs d’ambdós mandats, la institució ha tramitat més 370.000 actuacions; ha atès més de 617.000 persones, i ha presentat al Parlament més de 100 informes (42 anuals i 66 monogràfics), amb les corresponents compareixences al Ple i a la Comissió del Síndic de Greuges (més de 150 en total). També s’han signat 42 convenis de supervisió singular amb ajuntaments i consells comarcals, i s’han fet més de 1.200 desplaçaments pel territori per recollir queixes i consultes.

Ribó també ha ocupat diversos càrrecs a l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IIO), del qual forma part des del 2006. Va ser president de la Junta Directiva Europea d’aquesta institució en dos mandats (2009-2012 i 2016-2021) i també va ser-ne director de la Junta Mundial.

Com a síndic, ha estat un dels fundadors de l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua (IALC), constituïda a Barcelona l’any 2014. També ha impulsat, juntament amb altres ombudsman, la Xarxa Europea d’Ombudsman del Sector Energètic (NEON), fundada formalment a Brussel·les el gener de 2015.

A finals del mes de maig, Ribó va impartir una ponència titulada “L’estat dels drets” al recinte modernista de Sant Pau, i va servir per fer balanç del seus mandats com a titular de la institució. Durant la xerrada, Ribó alertava sobre la situació de determinats drets bàsics a la nostra societat i va concloure que cal defensar els drets més enllà de les lleis, per evolucionar cap a un sistema més democràtic i respectuós amb les persones. També va destacar que cal posar l’accent en les persones i superar el concepte de ciutadans, que pot ser restrictiu en el gaudi dels drets.

Avui es presenta un resum executiu del mandat que recull totes les competències que ha anat adquirint la institució al llarg dels anys, les xifres més destacades, els informes que s’han publicat, i les jornades i seminaris realitzats.

Rafael Ribó agraeix la feina feta a tot el personal de la institució i encoratja la nova síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, a seguir lluitant per garantir els drets de les persones, sobretot de les més vulnerables.

Tornar a l