09/10/2024
Des de l’any 2021 una empresa ocupa i utilitza una zona de domini públic i hi desenvolupa activitats incompatibles amb la conservació del medi ambient
Entitats ecologistes de l’Empordà van denunciar a la institució del Síndic de Greuges la inactivitat de l’Administració davant una empresa que desenvolupa activitats econòmiques sense autorització administrativa a la gola del Fluvià. Aquesta és una zona protegida i no urbanitzable de la Xarxa Natura 2000, i està ubicada al cor del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
La zona té la classificació de sòl no urbanitzable d’especial protecció des de l’any 2003, i forma part del domini públic hidràulic i del domini públic maritimoterrestre. Té un gran valor ecològic, biològic i ambiental i és clau en el manteniment de la gola del Fluvià i de les reserves del parc natural.
Tot i això, el 2021 el propietari del terreny va començar a fer-ne un ús amb fins empresarials: va instal·lar-hi guinguetes i un pàrquing per a caravanes, i va començar a oferir activitats com ara lloguer de motos d’aigua o de caiacs sense disposar de les autoritzacions administratives necessàries.
Arran de les queixes rebudes, l’equip de la síndica s’ha desplaçat en dues ocasions a la zona afectada i ha constatat que:
La síndica considera imprescindible restaurar la realitat mediambiental d’aquesta zona i protegir i recuperar el patrimoni públic. Per això demana a les administracions implicades –l’Ajuntament de Sant Pere Pescador i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica– que facin totes les actuacions necessàries per posar fi a aquesta conducta abusiva d’ocupació i utilització del domini públic. També els demana que facin cessar les activitats i els serveis que s’hi presten actualment i que facin retirar les construccions i instal·lacions actuals, atès que resulten incompatibles amb el règim urbanístic del sòl i amb la protecció del medi ambient.
03/10/2024
Dos joves assessors de la institució hi han participat acompanyats per l’Anna Piferrer, assessora d’infància
Adolescents d’onze regions europees han aportat la seva visió sobre l’impacte de les imatges, les xarxes socials i la intel·ligència artificial en les nostres vides
La institució del Síndic de Greuges ha participat a l’Athens Democracy Forum, un espai de debat que enguany reflexiona sobre el paper de la democràcia en l’era de la intel·ligència artificial, les fake news i les xarxes socials. L’objectiu és reunir líders, pensadors i experts d’arreu del món per encarar els principals reptes de la democràcia en l’actualitat.
L’Anna Piferrer, de l’equip d’infància de la institució, ha acompanyat la Giada i en Ferran, joves assessors i alumnes de dos instituts de Catalunya, l’Institut Josep Lladonosa, de Lleida, i el Maristes Anna Ravell, de Barcelona. En total, al fòrum hi han participat joves assessors d’onze regions europees, entre les quals Catalunya, el País Basc i Andalusia.
El fòrum, que enguany arriba a la seva 12a edició, s’ha celebrat a Atenes, la capital grega i el lloc on precisament va néixer la democràcia. L’acte ha tingut lloc entre els dies 1 i 3 d’octubre i està organitzat per The Democracy & Culture Foundation, juntament amb The New York Times.
01/10/2024
La majoria de persones que utilitzaven l’alberg de Badalona viuen ara al carrer
A final del mes d’abril, l’Ajuntament de Badalona va clausurar l’alberg Can Bofí Vell, que oferia àpats i un lloc per dormir a una cinquantena de persones sense llar en situació de gran desprotecció.
Preocupada per la situació en què quedaven aquestes persones, la majoria amb situacions greus de vulnerabilitat i estats de salut força deteriorats, la institució va obrir una actuació d’ofici per fer el seguiment de les alternatives i els recursos que els oferia l’Ajuntament. Durant el mes de maig la síndica es va desplaçar al municipi per conèixer de primera mà la necessitat de les persones afectades. També es va reunir amb el defensor de la ciutadania de la ciutat, Joan Walter, i amb l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, a qui va traslladar la necessitat de prestar aquest servei amb “caràcter transitori” fins que no hi hagi una solució definitiva.
De la informació que l’Ajuntament ha fet arribar a la institució se’n desprèn que, cinc mesos després que es tanqués Can Bofí Vell, la majoria d’antics usuaris es troben encara sense recurs residencial, vivint al carrer o en assentaments diversos de la ciutat.
Davant d’aquesta situació, la síndica demana que amb caràcter urgent, en el termini d’un mes, es liciti el servei de menjador municipal i els primers recursos residencials d’estada limitada de la ciutat. També vol conèixer l’estat de salut en què es troben actualment les persones afectades, per si calgués promoure alguna actuació amb els serveis de salut.
26/09/2024
L’equip d’Infància ha participat en la Conferència Anual de l’ENOC, que enguany reflexiona sobre els principals reptes del sistema de protecció de menors
La 28a edició d’aquesta conferència anual ha tingut lloc del 18 al 20 de setembre a Hèlsinki
L’adjunta d’Infància del Síndic de Greuges de Catalunya es va convertir el passat divendres, 20 de setembre, en nova membre de la Junta de la Xarxa Europea de Defensors de la Infància (ENOC). Aquest fet permetrà defensar amb més pes els drets dels infants i joves a escala europea.
En el marc de la mateixa Conferència Anual, 140 dels 200 joves que formen la Xarxa Europea de Joves Assessors (ENYA) també es van reunir a Finlàndia per compartir idees sobre com millorar el sistema de protecció oficial de menors. L’objectiu era recollir propostes de millora posant el focus en les mancances identificades pels joves assessors.
Per exemple, es va posar sobre la taula que no es respecta el seu dret a ser escoltats, que no tenen prou accés a suport psicològic o que troben a faltar un assessorament sistemàtic que vetlli pels seus interessos. L’ENOC publicarà el document final amb les conclusions de l’ENYA en els pròxims dies.
23/09/2024
Primera trobada entre la síndica i el president Illa
L’objectiu és fixar un marc de màxima col·laboració i uns canals de comunicació ràpids i eficaços
El president de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha reunit aquesta tarda amb la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, en el marc de la ronda de trobades que està fent amb les principals institucions del país.
La síndica ha ofert la col·laboració de la institució per millorar i transformar l’Administració: “El coneixement de la realitat social que tenim gràcies a les queixes dels ciutadans ens col·loca en una posició singular per impulsar un canvi profund de l’Administració, perquè sigui més valenta i més eficaç en la defensa dels drets de les persones.”
La síndica ha manifestat la necessitat d’establir uns canals de comunicació directes, fluids i constants entre la Generalitat i la institució que permetin actuar ràpidament quan es detecten serveis o polítiques que no funcionen. També ha demanat al Govern que redueixi urgentment els terminis de resposta.
Durant la reunió, la síndica ha traslladat al president els temes que preocupen la institució. En aquesta línia, ha denunciat que l’Administració no està prou preparada per atendre la Catalunya actual dels vuit milions, i li ha lliurat l’Informe al Parlament 2023, presentat el passat mes de març, en què es recullen les cinc principals mancances de l’Administració per donar resposta a aquesta nova situació social.
El tema principal que s’ha tractat en la reunió ha estat l’àmbit dels drets socials, que suposa el 50 % de les queixes que arriben a la institució.
Així, la síndica ha insistit un cop més en la necessitat que el sistema protector d’infància sigui més garantista, i ha defensat, en aquesta línia, que els serveis residencials passin a ser l’últim recurs.
Pel que fa a la pobresa energètica, ha remarcat la necessitat de regular de manera àgil els procediments per acollir-se als ajuts per fer front a les despeses de llum, aigua i gas.
Respecte de les prestacions socials, com la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital, la síndica demana que se simplifiquin i s’automatitzin els procediments per sol·licitar-les.
També ha parlat de la necessitat de tenir una Administració més àgil i més amable amb les persones. Cal potenciar la vocació de servei públic del funcionariat i cal obrir-se a noves maneres de resoldre els conflictes que incloguin la mirada restaurativa, posant el focus en la reparació del dany i no en la sanció.
La síndica ha expressat també que cal reformular el sistema d’accés a la funció pública, de manera que sigui menys memorístic i que posi l’accent en les competències humanes i professionals per resoldre les necessitats actuals de la ciutadania. Així mateix, ha manifestat la necessitat de garantir sempre la formació contínua dins de l’Administració pública.
Quant a la cita prèvia, ha insistit que cal un marc normatiu comú a totes les administracions.
En matèria de medi ambient, la síndica ha destacat la necessitat d’impulsar les energies renovables de manera compatible amb el respecte al territori, per la qual cosa resulta imprescindible disposar d’un mapa i un calendari del desplegament de fonts d’energia eòlica i solar.