El Síndic analitza, cas per cas, les queixes que rep sobre persones que estan en llista d’espera per poder ser intervingudes quirúrgicament. L’Administració sanitària ha aprovat diversos reglaments i ha adquirit compromisos per a determinades intervencions quirúrgiques, i en els casos en què no es respecten aquests compromisos el Síndic recomana mesures per corregir la demora i resoldre la situació.
Sí, us podeu queixar al Síndic: el pacient té el dret d’accés a la documentació de la seva història clínica i a obtenir còpia de les dades que hi figuren; també en les situacions en les quals es tingui dificultats per accedir a la història clínica d’un fill o d’un familiar difunt.
El Síndic hi podrà intervenir només en cas que l’Administració hi estigui implicada i no hagi supervisat prou bé l’actuació de la mútua. En cas que us trobeu en aquest supòsit, us recomanem que contacteu amb la institució per detallar-nos millor la situació i poder-vos orientar.
Sí, l’Administració ha de resoldre aquesta reclamació. El Síndic pot estudiar la situació i suggerir que es respongui dins el període legal previst.
Sí, totes les persones que tenen algun conflicte amb les administracions amb seu a Catalunya poden adreçar-se al Síndic.
Els defensors locals tenen competències per resoldre queixes dins l’àmbit municipal, però els centres d’atenció primària (CAP) són titularitat del Servei Català de la Salut i, per tant, estan fora del seu àmbit competencial. Si us adreceu a un defensor local, aquest farà arribar al Síndic la vostra queixa perquè la resolgui. En aquests casos, els síndics i els defensors locals poden incorporar un informe propi per col·laborar en la tramitació de la queixa.
No, el Síndic investiga l’actuació de l’Administració i pot suggerir-li i recomanar-li millores, però en cap cas pot fer d’advocat de la persona que presenta la queixa.