900 124 124

Curs 2018-2019

Sessió inaugural
Joves d’arreu de Catalunya participen en l'onzena edició del Consell Assessor Jove del Síndic

06/11/2018

El tema central del curs, el mateix que es debatrà a la resta d’ombudsman membres de la xarxa europea ENOC, serà els drets dels infants i les TIC

Els  nous membres del Consell Assessor Jove (CAJ) del Síndic han participat a la sessió inaugural. Rebuts pel mateix síndic, Rafael Ribó, i per l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, els nous integrants del Consell, acompanyats per alguns familiars i professors, han coincidit també amb els membres del curs anterior. Aquests han explicat la seva experiència al voltant del tema de la salut mental dels infants, que va centrar el debat de l’any passat.

En aquesta edició, el CAJ estarà representat per setze alumnes de catorze i quinze anys de nou centres de tot Catalunya:

- Escola Anna Ravell de Barcelona

- Maristes la Immaculada de Barcelona

- Institut Francisco Goya de Barcelona

- Institut Bisbe Berenguer de l’Hospitalet de Llobregat

- Institut SI Badalona

- Institut Industrial Arts i Oficis de Sabadell

- Institut Josep Lladonosa de Lleida

- Institut Tarragona

- La Salle de Manresa

L'objectiu del Consell és incorporar la perspectiva dels adolescents en l'orientació de les actuacions que duu a terme la institució i comptar amb la visió d'infants i joves sobre els seus drets. Les conclusions i recomanacions que emanin de les trobades, que els joves faran un cop al mes a la seu del Síndic, les presentaran ells mateixos davant la Comissió d’Infància al Parlament un cop acabi el curs.

El tema d’enguany serà les TIC i els drets dels infants, vinculat al tema que també s’abordarà en el marc del fòrum ENYA, on participen representants dels consells joves d’ombudsman de la xarxa de defensors europeus ENOC.

Sessió 2
Els drets dels infants i dels adolescents en l'entorn digital

12/12/2018

En aquesta primera sessió de treball es reflexiona com ens marca l'ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) en diversos aspectes: escola, família i relacions.

Es proposa treballar les relacions personals, tant amb la família com amb els amics, els companys i la parella; s'analitza quins són els elements que determinen que aquestes relacions siguin o no saludables i es proposen estratègies per construir relacions positives.

Sessió 3
Presentació del projecte EduCAC

16/01/2019

La sessió de treball del Consell Assessor Jove del Síndic (CAJ) del curs 2018-2019, pensada ja en clau de la participació del CAJ en la xarxa europea de joves assessors dels ombudsman europeus per a la defensa dels drets dels infants, la vam dedicar a la identitat digital i els entorns digitals.

Salvador Alsius (vicepresident del Consell de l'audiovisual de Catalunya -CAC) i Neus Riera, impulsors del projecte EduCAC (un programa d'educació en comunicació per l’educació mediàtica del CAC en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament) van dinamitzar la sessió  per treballar aspectes tan importants de la relació dels joves amb els entorns digitals com ara la identitat digital, les xarxes socials o la “intoxicació” que de vegades provoca la quantitat d'informació i publicitat que “consumim”, conscient o inconscientment, a través de les pantalles.

Sessions 4, 5, 6 i 7
Relacions i entorns digitals

20/02/2019 - 20/03/2019 - 30/04/2019 - 22/05/2019

Durant les darreres sessions, en el procés de treball sobre relacions i entorns digitals, els membres del Consell Assessor Jove han estat preparant diferents vídeos relacionats amb els temes de treball (informació a les xarxes, informació i notícies falses, identitat digital, traça digital, violència i qüestions de gènere a través de les xarxes, relacions a les xarxes), en format de "canal de YouTube". Aquests vídeos es van presentar al Fòrum ENYA que va tenir lloc a Brussel·les els dies 25 i 26 de juny de 2019. El Consell Assessor Jove del Síndic de Greuges va estar representat per Jordi Aldave Onde de l'IES Tarragona i Blau Granell Ardanuy de l'IES Lladonosa de Lleida.

Els joves també han debatut sobre els aspectes positius de les xarxes socials per a la participació i els moviments internacionals de menors.