El 25 i 26 de juny va tenir lloc a Brussel·les el Fòrum de Joves Europeus ENYA. L'edició d'enguany, organitzada per l'Ombudsman de la Infància de Bèlgica, ha centrat els treballs en els drets dels infants i els adolescents en l'entorn digital ("Let’s Talk Young, Let’s Talk about Children’s rights in the digital environment”).
Joves representants de diversos països i territoris d’arreu d’Europa (Irlanda, Irlanda del Nord, Escòcia, Gal·les, Xipre, Malta, Estònia, Geòrgia, Islàndia, Albània, Flandes, Valònia, Itàlia, Polònia, Noruega, País Basc, Andalusia i Catalunya) han debatut i abordat el tema dels drets dels infants i els adolescents en l'entorn digital, i han fet propostes referides a l'àmbit de l'educació, la privacitat, els riscos i els reptes, i la participació i les oportunitats dels infants i adolescents.
Jordi Aldave Onde, de l'Institut Tarragona de Tarragona ciutat, i Blau Granell Ardanuy, de l'Institut Josep Lladonosa de Lleida ciutat, han estat els representants del Consell Assessor Jove del Síndic que han viatjat a Brussel·les per exposar davant la resta de joves europeus el treball que ha fet sobre aquesta temàtica el Consell Assessor Jove del Síndic durant el curs 2018-2019.
Blau Granell Ardanuy també representarà la institució en la 23a Conferència Anual de l'ENOC, que tindrà lloc a Belfast els propers 25-26 de setembre d'enguany, on haurà de treballar amb la resta de joves europeus les conclusions d'ENYA.
ENYA (European Network of Young Advisors) és un projecte participatiu per a infants que es porta a terme amb el suport de la Xarxa Europea de Defensors per a la Infància (ENOC). El propòsit d'aquesta xarxa és reunir els joves implicats amb els membres de l'ENOC i facilitar la vehiculació de les seves opinions vinculades al tema de treball anual de l'ENOC, que aquest any ha estat els drets dels infants i adolescents en l'entorn digital.
El resultat d'aquest projecte de participació amb infants i adolescents serà incorporat per l'ENOC en la declaració que s'elaborarà sobre els drets dels infants i adolescents en l'entorn digital, i en què es faran les corresponents recomanacions als estats membres.
En l’edició del 2018, la sessió de treball va ser organitzada pel Síndic de Greuges a Barcelona i es va centrar en l'afectació de la salut mental de joves i adolescents. Durant els mesos anteriors, els integrants del Consell Assessor Jove del Síndic havien col·laborat amb el grup musical Macedònia per elaborar una cançó que es va presentar en la trobada. La cançó, que porta per títol “Inclusive world”, té per objectiu fer visible entre els infants i joves els problemes de salut mental i eliminar-ne els estigmes.