És la distribució desigual de l’alumnat entre els centres educatius d’un territori. Aquests desequilibris provoquen que, en una mateixa zona, hi hagi centres amb una composició social més desfavorida que altres, i també amb una composició social significativament més desfavorida que la de l’entorn.
La segregació escolar suposa una vulneració del dret a l’educació en igualtat d’oportunitats, protegit per la Convenció de Nacions Unides dels drets de l’infant i per la legislació en matèria d’educació. Aquest fenomen limita les oportunitats de l’alumnat d’assolir el seu màxim desenvolupament possible, bé perquè incideix directament en els seus resultats acadèmics i condiciona les seves trajectòries formatives, bé perquè dificulta les seves possibilitats de socialització en entorns escolars amb capitals socials i culturals equiparables a la realitat social en què viu.
En aquest marc, el 18 de març es va signar el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, al qual s’han adherit la majoria d’agents de la comunitat educativa i de l’arc parlamentari i institucional, entre els quals hi ha més de vint-i-cinc entitats de l'àmbit educatiu i la immensa majoria d'ajuntaments de més de 10.000 habitants.