900 124 124

Fòrum ENOC-ENYA 2019 Belfast

Participació d'una representat del CAJ a la trobada dels defensors dels drets dels infants europeus sobre l'entorn digital

L’ENOC (Xarxa Europea de Defensors dels Infants) és una associació formada per institucions independents de defensa dels infants, fundada el 1997 i actualment en són membres 42 institucions. 

La seva tasca és facilitar la promoció i la protecció dels drets dels infants establerts per la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant, donar suport als col·lectius de defensa dels drets dels infants, compartir informacions i estratègies entre els estats membres i promoure el desenvolupament d’oficines d’ombudsman per a infants, siguin independents o integrades en institucions de defensa dels drets humans.

El tema de l'any 2019 ha estat "Els drets dels infants en l'entorn digital".

Assemblea i Conferència Anual de l’ENOC 2019

L’adjunta per la defensa dels drets dels infants del Síndic ha participat amb la resta de representants de diverses Institucions europees de defensa dels drets dels infants, motiu de la 23 ena reunió de l'Assemblea General de l'ENOC celebrada els dies 25-27 de setembre de 2019 a Belfast (Irlanda del Nord).

En aquest context es va treballar en relació als drets dels infants en l’entorn digital i finalment es va adoptar una declaració conjunta sobre els drets dels infants en l'entorn digital que insta a les institucions europees i comunitàries, així com a les administracions de cada estat membre a emprendre accions de promoció i protecció d'aquests drets.

Reunió d’ENYA a Brussel.les i participació d'ENYA a la Conferència anual de l'ENOC a Belfast

ENYA (European Network of Young Asvisors) és un projecte participatiu per a infants i adolescents que es porta a terme amb el suport de la Xarxa Europea de Defensors per a la Infància (ENOC). El propòsit d'aquesta xarxa és reunir els joves implicats amb els membres de l'ENOC i facilitar la vehiculació de les seves opinions vinculades al tema de treball anual de l'ENOC, aquest any els Drets dels infants i adolescents en l'entorn digital.

Aquest any 2019, el Fòrum de joves europeus ENYA (European Network of Young Advisors) es va celebrar a Brussel·les durant els passats 25 i 26 de juny i es varen treballar els Drets dels infants i adolescents en l'entorn digital ("Let’s Talk Young, Let’s Talk about Children’s rights in the digital environment”).

El Consell Assessor Jove del Síndic de Greuges ha participat en el projecte d'ENYA a través del treball de tots els seus participants. Jordi Aldave Onde, de l'Institut Tarragona de Tarragona ciutat, i Blau Granell Ardanuy, de l'Institut Josep Lladonosa de Lleida ciutat, van ser els membres del Consell que van viatjar a Brussel·les.

El treball desenvolupat a Brusel·les pels joves representants d'ENYA ha estat exposat a la Conferència anual de l'ENOC a Belfast. Això ha suposat que el treball desenvolupat per les defensories d'infància durant la trobada Belfast hagi pogut comptar amb la participació i l'escolta directa de les aportacions i consideracions que han fet els joves representants d'ENYA de diferents territoris que també han assistir a la Conferència de l'ENOC a Belfast.

Blau Granell Ardanuy (alumna de l'Institut Josep Lladonosa de Lleida) ha estat la representant del Consell Assessor Jove del Síndic de Greuges de Catalunya que ha viatjat a Belfat.per participar amb el grup d'ENYA en el Forum d'ENOC.

Durant la seva estada a Belfast, la Blau ha tingut l'oportunitat de debatre amb la resta de joves europeus el tema dels drets dels infants i adolescents en l'entorn digital, fent propostes referides a l'àmbit de l'educació, la privacitat, els riscos i reptes, i la participació i oportunitats dels infants i adolescents.

La Blau ha mostrat implicació i compromis i ha aprofitat l'experiència de conèixer joves d'altres països i cultures, i intercanviar opinions i maneres de pensar diverses. Va ser l'encarregada d'elaborar i exposar el discurs final a la cloenda de la trobada d'ENYA i va rebre molts aplaudiments. Felicitats!