Notícies

La síndica de greuges demana reallotjaments estables i de proximitat per a les famílies del bloc d’Esplugues en risc de col·lapse

27/03/2024

foto (c) Google maps

Les famílies s’han adreçat a la institució per demanar que es garanteixi el seu dret a l’habitatge

La síndica ha parlat en dues ocasions amb l’alcaldessa per conèixer la situació actual i traslladar-li les recomanacions de la institució

 

La síndica de greuges, Esther Gimenez-Salinas, ha fet arribar aquest matí a l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat i a la Generalitat de Catalunya la petició que les administracions actuïn amb la màxima diligència per atendre les persones que habitaven el bloc afectat, anomenat El Barco. També ha demanat que els recursos residencials d’urgència siguin pròxims a la zona de residència actual, que garanteixin que es mantenen els nuclis convivencials existents i que siguin estables fins que s’assignin definitivament els nous habitatges.

Giménez-Salinas recorda que el bloc, propietat de l’Ajuntament, havia estat expropiat i que els llogaters estaven pendents que se’ls assignés un nou habitatge, d’acord amb la legislació vigent. La síndica demana que l’informe tècnic que ha portat a declarar l’edifici en situació de risc de col·lapse i al desallotjament forçós dels llogaters no modifiqui en cap cas el dret dels veïns a gaudir d’un nou habitatge en substitució de l’actual, fruit del procés d’expropiació.

Finalment, la síndica ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya que col·labori activament amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat per assegurar que es puguin oferir els recursos residencials d’urgència adequats perquè les persones afectades –entre les quals hi ha diversos menors– puguin reprendre al més aviat possible la seva vida amb la mínima afectació i no es produeixi una victimització secundària d’aquests menors. És per aquest motiu que la petició que aquest recurs d’urgència sigui pròxim al bloc afectat és tan important.

Dilluns passat, l’Ajuntament d’Esplugues va comunicar a les 38 famílies que vivien a l’edifici que l’havien de deixar immediatament, ja que diversos informes tècnics indicaven que hi havia patologies estructurals a l’edifici que suposaven un risc per a la seva seguretat. L’edifici és propietat de l’Ajuntament des de fa aproximadament un any, quan el va expropiar a un particular perquè es troba en uns terrenys qualificats com a zona verda en el Pla general metropolità.

Des de dilluns, diverses famílies s’han adreçat a la institució del Síndic de Greuges per demanar que es garanteixi el seu dret a l’habitatge. La síndica ha parlat en diverses ocasions amb l’alcaldessa del municipi per conèixer la situació actual i les mesures que es prenen des de les administracions per atendre les necessitats d’aquestes famílies, i per traslladar-li les recomanacions de la institució.

 

Tornar