Notícies

''El primer pas per protegir és escoltar''

16/05/2024

foto

Un grup de dotze joves tutelats plantejarà millores en el sistema de protecció

Les propostes s’inclouran en la declaració política de l’ENOC i arribaran al Consell d’Europa

El consell de participació d’adolescents del projecte ENYA, integrat per dotze joves tutelats pel sistema de protecció, ha començat la seva activitat aquest mes de maig.

La Xarxa Europea de Joves Assessors (ENYA) és un projecte participatiu per a joves que es porta a terme anualment amb el suport de la Xarxa Europea de Defensors de la Infància (ENOC).

Joves d’entre tretze i disset anys, en representació de disset regions d’Europa (Albània, Andalusia, el País Basc, Catalunya, Bèlgica, Croàcia, Escòcia, Eslovàquia, Estònia, França, Gal·les, Grècia, Irlanda del Nord, Itàlia, Jersey, Malta i Polònia), posen en comú les seves inquietuds i debaten sobre un tema concret, que canvia cada any.

Aquest 2024 el tema escollit ha estat el sistema de protecció, i es vol que els infants que s'hi troben puguin ser tinguts en compte i fins i tot proposar recomanacions per millorar-lo.

L’adjunta d’infància, Aida C. Rodríguez, defensa que “els infants i joves del sistema protector tenen veu i cal donar-los un espai i el suport per expressar-la”. I afegeix que, “de fet, aquesta ha de ser una funció fonamental de la sindicatura". La participació en el projecte és una oportunitat perquè siguin ells mateixos els que elaborin l’anàlisi i les propostes de reforma del sistema de protecció. “El primer pas per protegir és escoltar”, manifesta, “si volem que aquesta protecció sigui realment eficaç”.

El projecte consta de quatre sessions metodològiques que tindran lloc durant el mes de maig. A partir del debat i de l’escolta de les inquietuds i opinions dels joves, s’analitzarà el sistema de protecció actual i es faran cinc propostes concretes de millora. Tot el procés i els resultats es recolliran en un informe final que es posarà en comú a principis de juliol a Bratislava en una trobada de tots els representants dels diferents consells de joves i que comptarà amb la participació de dos membres del consell català. En aquesta trobada és consensuarà un informe final i una proposta de declaració conjunta que es presentarà a la Conferència Anual de l’ENOC. Posteriorment, es farà arribar aquest informe i les recomanacions que inclogui al Consell d'Europa perquè en faci una valoració de cara a l'elaboració de recomanacions sobre les polítiques públiques d'infància als països membres. 

 

Tornar