L’autor dels fets va retornar ràpidament a la feina, malgrat haver comès una falta greu i tenir una sanció pendent de complir
4.000 interns van veure afectats els seus drets arran dels bloquejos als accessos als centres penitenciaris
El passat mes de març un intern del Centre Penitenciari Mas d’Enric, que feia funcions d’auxiliar de cuina, va matar amb un ganivet la Núria, una cuinera del centre i després es va suïcidar.
En senyal de protesta i indignació, nombrosos treballadors penitenciaris van protagonitzar bloquejos als accessos als centres penitenciaris d’arreu de Catalunya que van provocar afectacions al funcionament habitual dels centres. Davant d’aquests fets, organitzacions socials de protecció de drets humans, advocats i familiars de persones privades de llibertat es van adreçar a la institució del Síndic de Greuges per denunciar les afectacions que patien els interns a conseqüència d'aquest bloqueig.
La institució ha estudiat els dos temes i avui n’ha emès la resolució.
En el cas de la mort de la cuinera, la síndica alerta d’una actitud laxa per part del Departament de Justícia en relació amb el retorn de l'autor dels fets al seu lloc de treball, tal com demostren els fets següents:
En primer lloc, l’autor de la mort de la cuinera tenia pendent de complir una sanció disciplinària per un cop de puny que va propiciar a un company de mòdul, que consistia en onze dies d’aïllament en una cel·la.
En segon lloc, aquesta agressió va suposar inicialment l’extinció de la relació laboral de l'intern amb la cuina del centre, però la Junta de Tractament va considerar que la falta comesa era un fet aïllat i li va permetre reincorporar-se al lloc de treball sense passar per una llista d’espera com es fa habitualment.
En tercer lloc, malgrat que no es podia saber que l’intern cometria un nou delicte, el seu perfil i la seva manca de voluntat per adherir-se als tractaments proposats relacionats amb el delicte comès anteriorment (havia estat condemnat per haver matat una altra dona) haurien d’haver posat en alerta l’Administració, que hauria d’haver emprès accions per minimitzar els riscos dins del centre. Aquí, la síndica destaca que Espanya és un dels països europeus amb una taxa d’homicidis més baixa i que, per tant, un condemnat com el del cas de Mas d’Enric hauria de tenir una atenció i un seguiment especials, sobretot si ha renunciat al tractament.
Com a criteri general, la síndica considera que quan es fa la valoració perquè un intern accedeixi a un lloc de treball, l’Administració hauria de tenir en compte totes les variables que tenen a veure amb l’evolució del tractament, el delicte pel qual compleix condemna, els resultats del RisCanvi i els incidents violents que hagi protagonitzat.
Quant a les afectacions pels bloquejos als centres penitenciaris, la institució conclou que efectivament més de 4.000 interns van viure un confinament forçós que va afectar la seva rutina diària i els seus drets i llibertats fonamentals, inclosos el dret de defensa i el dret a comunicar amb les seves famílies. Tanmateix, la síndica vol posar en valor que, en aquest cas, l’Administració va respondre amb tots els mitjans que tenia al seu abast per abordar la situació, tot cercant el diàleg amb els col·lectius que exercien la protesta, i per minimitzar les afectacions als interns.