Notícies

La síndica debat l’informe anual del 2024 en la Comissió del Síndic de Greuges

02/06/2025

foto
El nombre de queixes i actuacions d’ofici ha augmentat respecte del 2023

Les polítiques socials constitueixen el principal àmbit d’intervenció de la institució

La síndica denuncia que l’Administració és lenta, burocràtica, obsoleta i, de vegades, absent

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, acompanyada per l’adjunt general, Jordi Palou-Loverdos, ha comparegut davant la Comissió del Síndic de Greuges del Parlament de Catalunya per debatre l’Informe al Parlament 2024, que ja es va presentar el passat 18 de març.

Activitat institucional del 2024

La síndica ha començat la seva intervenció explicant les principals xifres de l’activitat de la institució del 2024: s'han iniciat 22.825 actuacions, entre queixes, consultes i actuacions d'ofici. El nombre de queixes i actuacions d’ofici ha augmentat i se n’han tramitat 11.214 i 221, respectivament.

Un any més, les polítiques socials –serveis socials, educació i salut– constitueixen el principal àmbit d’intervenció del Síndic de Greuges, ja que representen el 43 % del volum total de queixes i actuacions d’ofici iniciades. Aquesta xifra assenyala la dificultat que tenen les administracions públiques per donar resposta de manera adequada a les necessitats socials de la població. Tanmateix, es consolida un increment de les queixes relatives a polítiques territorials (del 15 % al 18 %), especialment a conseqüència de les incidències en els transports públics.

En serveis socials, destaquen les queixes rebudes per la demora en la tramitació de la renda garantida de ciutadania o per l’exigència de retornar ingressos que s’han percebut de manera indeguda. En educació, els principals motius de queixa estan relacionats amb l’admissió, la programació de l’oferta i la segregació escolar (21,6 %) i l’educació inclusiva (15,3 %). I en salut, destaquen les queixes per les llistes d’espera, que provoquen un 20 % més de queixes i actuacions d’ofici.

Quant al tancament d’expedients, s’ha detectat irregularitat en el 45,3 % de les actuacions en què s’ha treballat. I les recomanacions que s’adrecen a les administracions quan hi ha irregularitat s’han acceptat totalment o parcialment en el 96 % dels casos.

La ineficàcia de l’Administració

Durant la segona part de la intervenció la síndica ha destacat que, del conjunt de les queixes treballades al llarg de l’any, se’n desprèn que l’Administració és complicada, excessivament burocràtica i lenta. En aquest punt ha demanat que “l’Administració sigui més eficaç, empàtica i amable, i que se centri en les persones i no en els tràmits”.

També ha denunciat que l’Administració és obsoleta, ja que empra recursos que sovint no són els més adequats per aconseguir els objectius que persegueix. Així, per exemple, segueix apostant per institucionalitzar els infants en centres de menors en lloc de crear un sistema intensiu d’ajut a les famílies o impulsar la figura de les famílies acollidores, i també aposta per ingressar les persones en centres residencials de gent gran, en lloc de potenciar una atenció domiciliària integral, i disposar d’una xarxa de serveis de suport i ajuda coordinats i interconnectats.

En darrer lloc, la síndica ha parlat d’una Administració que, de vegades, és absent, en el sentit que al llarg dels anys no s’ha creat una política pública prou robusta per respondre a les necessitats de les persones, o no s’arriba a totes les persones que ho necessiten. Seria el cas, per exemple, de l’habitatge social, que no és suficient per a les persones inscrites en el Registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial, o la manca de planificació de polítiques públiques per fer front als efectes del canvi climàtic.

Així, doncs, demanem “una Administració eficaç, que resolgui els problemes de les persones a qui serveix amb qualitat, diligència, professionalitat i a un cost raonable”, ha conclòs la síndica.

Tornar