Notícies

El Síndic obre una actuació d’ofici en relació als presumptes maltractaments en una llar d’infants/ ludoteca de Vilanova i la Geltrú

30/03/2006

El Síndic considera que en aquest cas la situació posa de manifest l’existència de possibles mancances en el control i supervisió de l’Administració.

Es per això que el Síndic ha demanat a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i als departaments de Presidència, Educació i Benestar i Família informació sobre la legalitat del centre i el seu control i inspecció per part de les diverses administracions, i les previsions per millorar la regulació dels serveis adreçats a infants, especialment de 0 a 3 anys.

Des del Síndic fa anys que s’ha recomanat una regulació d’aquells espais. Des de gener de 2005 està pendent de resposta una resolució sobre llars d’infants, on el Síndic ja a advertia que era “urgent accelerar” el compromís del Govern (Llei 5/2004, de 9 de juliol) de creació de llars infants de qualitat , de fer una proposta de regulació que garantís el caràcter educatiu i la qualitat de les llars d’infants, i també de tots els altres recursos de caire educatiu que atenen infants de 0-3 anys.

També es considerava “encara més urgent” estendre l’actuació de la inspecció educativa a totes les llars d’infants de manera que es coneguin permanentment les condicions educatives de les diverses llars i es vetlli per l’acompliment de mínims de qualitat.

Les recomanacions també feien referència al “gran descontrol sobre l’obertura de recursos privats que atenen nens però que difícilment poden ser considerats llars educatives” i es demanava també planificar i controlar els altres centres educatius, més enllà de les llars d’infants, que es fan servir per a nens i nenes d’aquestes edats.

Tornar