Notícies

Mor Anton Cañellas, síndic de greuges des de 1993 fins al 2004

27/08/2006

Anton Cañellas Balcells ha mort a Sant Cugat del Vallés el dia 27 d'agost de 2006, als 82 anys, després d'una llarga trajectòria vinculada a la política i a la defensa de les llibertats.

Durant els 11 anys que va ocupar el càrrec de síndic, Cañellas va consolidar la institució a Catalunya i va donar-li projecció internacional en països amb democràcies fràgils, com la zona dels Balcans.

Nascut a Barcelona, l'any 1923, Anton Cañellas es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona. L'any 1947 va intervenir en la fundació de les Joventuts Democràtiques de Catalunya i, més tard, en la creació de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, Econòmics i Socials, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i del Centre d'Estudis Europeus. També va ser secretari i president de l'Associació de les Nacions Unides.

L'any 1976 va formar part de la representació oficial de l'Estat espanyol per la signatura per part del Govern d'Espanya dels Pactes Polítics i Econòmics dels Drets Humans, que va tenir lloc a l'ONU. Va estar diputat al Parlament espanyol en dues ocasions, el 1977 en les Corts Constituents i el 1979. Va formar part de la Delegació de Parlamentaris de Catalunya encarregada de redactar i negociar l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979 per les Corts Generals i, l'any 1980, va ser elegit diputat del Parlament de Catalunya, el qual el va nomenar senador, fins l'any 1984. El 1985 va ser nomenat president del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Anton Cañellas va ser escollit síndic de greuges de Catalunya el mes de febrer de 1993. El febrer de 1998, a proposta de tots els grups parlamentaris, va ser elegit novament síndic de greuges per un segon període de cinc anys, que es va allargar fins el juny de 2004. Cañellas va succeir en el càrreC a Frederic Rahola, primer síndic de greuges, que fou elegit l'any 1984 i que va ocupar el càrrec fins la seva mort, ocorreguda el 23 de novembre de 1992.

Durant els onze anys al capdavant del Síndic, Cañellas va impulsar la projecció internacional de la institució i va potenciar el paper dels anomenats ombudsman regionals. Juntament amb el Defensor del Poble i el Col·legi d'Advocats de Madrid va posar en marxa el programa de cooperació del Sindic a la zona dels Balcans.
Va ser president de l'Institut Europeu de l'Ombudsman (2000-2002) i vice-president de la Federació Iberoamericana de l'Ombudsman (FIO) durant els anys 1999-2001. Va organitzar a Barcelona la primera trobada d'ombudsman regionals de la Unió Europea el 1997 i la primera taula rodona d'ombudsman regionals d'Europa al juliol del 2004 juntament amb el Consell d'Europa.

Durant el seu mandat com a síndic també es va designar la figura de l'adjunt per a la Defensa dels Drets dels Infants i es van començar a fer els desplaçaments fora de la seu per atendre els ciutadans a diferents localitats catalanes. El 1993 va nomenar com a adjunt Enric R. Bartlett i Castellà i el 1997 a Jordi Cots i Moner com a adjunt d'infants.

Entre les seves nombroses condecoracions, destaquen la Creu de Sant Jordi, que la Generalitat li va atorgar l'any 1987, o el la de la República de França, que el 1997 el va nomenar Oficial de l'Ordre de la Legió d'Honor.  

Tornar