Notícies

El síndic demana que es garanteixi el dret a una bona administració en els procediments davant les administracions públiques

26/03/2007

"El no m'escolten, no em responen, no em faciliten la informació que he demanat, etc, són queixes que encara rebem massa sovint" ha assegurat Rafael Ribó en la seva compareixença al Parlament per presentar l'informe 2006 del Síndic, que recull totes les queixes i activitats fetes per la institució l'any passat.

Ribó també ha demanat als cossos policials proporcionalitat en les seves actuacions davant l'augment de queixes per maltractaments.

Les queixes i consultes englobades en l'apartat d'administració pública, que recull tot el que té relació amb el procediment administratiu suposen un 21% del total de les actuacions del Síndic durant l'any passat.
Ribó ha posat com exemples de disfuncions en aquest camp la gestió administrativa de la immigració o la del serveis socials, i ha citat un cas concret d'una persona que va presentar una sol·licitud d'ajuda el desembre de 2003, inclosa dins del programa "Viure en Família" del llavors departament de Benestar i Família, i que no es va resoldre fins a l'agost de 2006.
El Defensor de les persones ha instat a les administracions a ser més eficients i a respondre sempre als ciutadans i ha recordat que el nou Estatut reconeix com un dret la bona administració . L'actuació dels Mossos d'Esquadra i altres cossos policialsDes de l'àmbit de la seguretat ciutadana el gruix de queixes es centra en la manca de proporcionalitat en les actuacions dels cossos de seguretat i el tracte inadequat, la majoria de casos referides als Mossos d'Esquadra en ser ja la policia integral de bona part de Catalunya.
Els mitjans de resposta de la policia han de ser els necessaris per a assolir l'objectiu, que és la defensa d'uns drets amenaçats.
Si aquesta proporcionalitat és exigible en totes les situacions ho ha de ser especialment quan es tracta d'accions preventives.
En tot moment els cossos policials han de complir la seva tasca de protecció de drets sense cap discriminació per raó de naixença, raça, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal.
Durant el 2006, el Síndic ha rebut un total de 27 queixes per presumptes maltractaments policials, la majoria de les quals s'han tancat o arxivat provisionalment o bé perquè no s'ha apreciat cap irregularitat, o davant la impossibilitat de tenir proves documentals o bé perquè són investigades per la via judicial.

Tornar