Notícies

El Síndic recorda que l’enduriment de les penes de presó no comporta la reducció de la delinqüència

25/03/2008

El defensor de les persones ha recomanat impulsar l'aplicació de mesures penals alternatives i deixar les penes de presó per a aquells delictes més greus.

Ribó, acompanyat pel director de Seguretat Pública i Relacions Socials, Ignasi Garcia Clavel, ha presentat al Parlament en comissió l'informe extraordinari Estudi comparatiu dels sistemes penitenciaris europeus i català, que va lliurar a la cambra el novembre passat.

Segons les dades recollides en l'informe, durant els darrers anys Catalunya i Espanya han arribat a tenir la taxa penitenciària més elevada de tota la seva història, 126 i 143 reclusos, respectivament, per cada 100.000 habitants (any 2006). Aquesta taxa continua creixent a Catalunya i a la resta de l'Estat. Així, la taxa a Catalunya a final de 2007 va pujar fins a 130 i al conjunt de l'Estat es va situar en 152. La ingent població penitenciària espanyola no és en absolut resultat de cap increment notable de la delinqüència, sinó de l'enduriment general del sistema jurídic penal que fa allargar l'estada de les persones a la presó.
Als estats on es preveu la pena de cadena perpètua, com ara Alemanya, França o Itàlia, la durada efectiva de la pena màxima és més baixa que la de l'Estat espanyol, que com a regla general té una durada de 20 anys.

Tornar