Notícies

El Síndic recomana la gratuïtat de les visites als centres de vacunació internacional

23/12/2008

El Síndic ha recomanat al Departament de Salut que no es cobri per les visites als centres de vacunació internacional i que s'ofereixi com una prestació més a càrrec de la sanitat pública. Argumenta la seva petició en el fet que s'ha incrementat molt el nombre de persones que viatgen.

Alhora, també hi ha moltes persones immigrants que viatgen als seus països d'origen per passar les vacances i visitar les famílies. Aquesta nova situació ha provocat l'aparició en el nostre entorn de malalties importades i ha fet sorgir la necessitat, per una banda, d'establir mesures de prevenció per evitar, tant com sigui possible, que els viatgers contreguin malalties durant els seus viatges i, per altra banda, d'atendre les persones que després de viatjar tornen amb alguna malaltia.

La situació actual, en què es cobra a la majoria de centres, pot provocar que hi hagi usuaris que no hi vagin per no haver de pagar. Aquesta situació es podria produir sobretot en immigrants que ja fa molts anys que són a Catalunya i que poden haver perdut la immunitat que tenien i no acudeixen al centre de vacunació perquè no tenen consciència d'aquesta pèrdua o perquè es tracta de persones de nivell socioeconòmic baix per als quals és difícil assumir el cost de la prevenció.

A Catalunya, els centres de vacunacions estan integrats a l'Institut Català de la Salut (ICS), al Servei Exterior del Ministeri de Sanitat i a centres aliens. Segons l'adscripció de cada centre, es cobra o no es cobra per visita, i en els casos què es cobra, l'import és diferent en funció de si es tracta d'un centre de l'ICS o no.

Així, mentre el Servei de Sanitat Exterior del Ministeri no cobra cap import per la visita, l'ICS cobra 13,50 euros, d'acord amb la normativa vigent, i l'Hospital Clínic, centre aliè a l'ICS, cobra un preu superior, que és de 35 euros.

El Síndic recorda també que la Llei estatal de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut recull com a prestació la vigilància i el control del possibles riscos per a la salut derivats del trànsit internacional de viatgers.

Tornar