Notícies

El síndic d’Aran i el síndic de greuges acorden la recuperació del “Proòm” de la Val d’Aran

17/04/2009

El síndic d

El síndic d'Aran, Francés Boya, s'ha entrevistat amb el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, a la seu del Síndic de Greuges, a Barcelona. Ambdós representants han acordat, mitjançant un conveni de col·laboració, la creació del "Proòm" de la Val d'Aran, que el síndic Boya proposarà de recuperar al Ple de la màxima Institució aranesa.

Aquesta figura, que existia des del segle XIII, controlava l'actuació de les diferents administracions d'Aran. Està previst que les funcions del nou "Proòm" les  assumeixi directament el Síndic de Greuges de Catalunya, que oferirà una visió singularitzada de vigilància donades les especificitats de l'autogovern aranès.

D'aquesta forma, el "Proòm" transferirà al Conselh Generau d'Aran un informe anual que recull la situació de les queixes trameses que facin referència a les diferents administracions de la Val. També es contempla la possibilitat d'assistir a un ple del Conselh per part del "Proòm", amb la finalitat d'exposar amb detall l'informe nomenat i debatreu.

Per a garantir l'ús de la llengua pròpia d'Aran, l'edició dels materials del "Proòm" que tinguin que veure amb l'Aran s'elaboraran en aranès, així com també s'efectuarà l'atenció presencial i telefònica en aranès a tots aquells que s'adrecen al "Proòm" i ho demanin.

Per la seva part, el síndic d'Aran podrà adreçar-se al "Proòm" a la fi d'exposar-li aquelles coses que pertanyen a les competències pròpies i amb relació al Govern de la Generalitat o qualsevol dels seus departaments.

Tornar