Notícies

El síndic explica al Parlament les seves responsabilitats internacionals i de cooperació

07/06/2010

© Parlament de Catalunya

Rafael Ribó s’ha referit principalment a les funcions de presidència que desenvolupa a l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IIO), a la Junta Directiva Europea de què forma part, i ha fet també un balanç dels programes de cooperació que des del 1999 impulsa el Síndic a la zona dels Balcans.

La institució del Síndic és membre de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IIO) des del 1994. L’Institut agrupa defensors o ombudsman de vuitanta estats d’arreu del món. Des del 2008, Rafael Ribó és membre de la Junta Directiva Europea de l’IIO i des del 2009 és president d’aquesta junta. El seu nomenament va coincidir amb el trasllat a Barcelona, a la mateixa seu del Síndic, del secretariat general de la secció europea.

Ribó també ha anunciat que la propera conferència i assemblea europea tindrà lloc a Barcelona el proper mes d’octubre sota el títol “Europa, societat oberta”. S’espera la presència de vuitanta delegacions d’arreu del continent.

El Síndic també és membre actiu de l’European Network of Ombudspersons for children (ENOC), la xarxa europea de defensors del menor, de la Federación Iberoamericana del Ombudsman (FIO) i de l’Association des Ombudsmans et Médiateurs de la Francophonie (AOMF), que agrupa principalment els defensors francòfons.

Les relacions internacionals i la pertinença a aquestes associacions permeten al Síndic gaudir dels avantatges de treballar en xarxa i intercanviar informació i experiències amb defensors d’arreu del món i, alhora, divulgar en l’àmbit internacional la tasca duta a terme pel Síndic en la defensa dels drets.

Amb els projectes de cooperació que s’estan portant a terme a la zona dels Balcans des del 1999, el Síndic pretén contribuir a l’enfortiment de l’estat de dret, l’Administració de justícia i la promoció i la defensa dels drets humans per mitjà de projectes específics, visites d’estudi i d’intercanvi, seminaris de formació, taules rodones, conferències, assessorament tècnic continuat a institucions públiques d’altres països.

Els últims projectes han estat la instauració d’un sistema d’assistència jurídica gratuïta a Sèrbia (2004-2010), l’Ombudsman com a impulsor de millores en l’administració de Justícia de Bòsnia i Hercegovina (2005-2008) i el suport a l’Ombudsman de Sèrbia (2008-2010).

Revista 10 anys de cooperació internacional en pdf

Tornar