Notícies

La conferència dels ombusdman europeus acaba amb una crida a defensar els drets dels immigrants en un moment de retallada dels ajuts socials i augment de la xenofòbia

06/10/2010

Rafael Ribó i Mats Melin

Els defensors del poble d’arreu d’Europa es reafirmen en la validesa dels arguments legals que recull la Declaració Universal dels Drets Humans per fer front al debilitament de la cultura de valors democràtics en la societat que han observat en diferents països.

Defensors d’arreu d’Europa, estatals, regionals i locals s’han reunit els dies 4 i 5 a Barcelona a l’assemblea de la secció europea de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI). A la trobada, amb el títol “Europa: societat oberta?”, i que ha estat organitzada pel Síndic de Greuges, hi han participat el comissari dels Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammarberg, i el defensor del poble de la Unió Europea, Nikiforos Diamandourous, que van intervenir en la sessió inaugural, presidida pel president de la Generalitat, José Montilla.

En la seva intervenció, Hammarberg va afirmar que el repte en temps de crisi és protegir els drets dels més vulnerables, especialment immigrants, minories ètniques i gent gran. Per la seva banda, el defensor del poble de la Unió Europea va fer una crida als defensors a mantenir la seva independència, eficiència i visibilitat enfront de “les veus que tanquen portes”.

Els ombudsman també han fet una crida contra les retallades de les polítiques socials, provocades per la crisi econòmica, que afecta sobretot els col·lectius més vulnerables i s’han compromès a fer pedagogia dels drets i deures, tant de les persones autòctones de cada país com dels immigrants. Potenciar el treball en xarxa dels diferents defensors i augmentar la col·laboració amb entitats i organitzacions socials són altres dels propòsits marcats pels defensors en la trobada de Barcelona.

Al treball en xarxa, també s’hi va referir, Michel Villan, president de la Comissió de Migracions del Consell d’Europa, que va animar els defensors a col·laborar més amb el Consell i aprofitar les sinèrgies de treball en la defensa dels drets i deures dels immigrants.

A més dels drets i deures dels immigrants, el segon tema de treball va ser l’aplicació del Tractat de Nacions Unides sobre la Prevenció de la Tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, i el paper dels defensors. En aquest camp els diferents experts i defensors que hi van intervenir van deixar clar que hi ha diferents maneres d’aplicar el Tractat i que aquesta aplicació pot tenir diversos actors en un mateix estat, com és el cas d’Espanya, on el Síndic de Greuges té la missió d'aplicar-lo a Catalunya.

També van ressaltar que el Tractat és principalment un sistema de prevenció i que els resultats no poden ser immediats. A més, es va recordar que les oficines dels defensors són uns bons agents d’aplicació del Tractat sempre que treballin amb una bona infraestructura i una bona coordinació. 

Tornar