Notícies

El paper dels defensors dels drets davant les empreses que presten serveis d’interès general a debat al Parlament de Catalunya

19/09/2011

Inauguració de les jornades

El síndic, Rafael Ribó, ha reivindicat la figura de l’ombudsman en la defensa dels drets dels consumidors davant les empreses prestadores de serveis d’interès general, com ara l’aigua, la llum, la telefonia, el gas, etc. Considera que es tracta de lesions sobre drets constitucionals i que actualment els consumidors estan en desigualtat davant l’altra part contractual.

En l’acte inaugural de les jornades, organitzades pel Síndic i titulades “La prestació privada de serveis d’interès general i bones pràctiques corporatives”, Rafael Ribó ha recordat que el Síndic és una de les poques institucions d’ombudsman que té aquesta nova competència i que s’ha d’actuar en aquest camp des de tres vessants: l’ètic, el jurídic i el politicoinstitucional. En aquest sentit, ha precisat que els defensors han de treballar fent propostes per ampliar el marc normatiu, col·laborant amb les empreses i finalment pressionant per resoldre els problemes. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en la inauguració de les jornades, ha valorat el paper del Síndic per donar conèixer els drets i ser “proactiu” a l’hora de detectar els problemes.

Les Jornades sobre la Prestació Privada de Serveis d’Interès General i Bones Pràctiques Corporatives duraran fins demà i comptaran amb la participació d’experts, professors universitaris i representants de diferents empreses que presten serveis d’interès general, com ara Telefónica, Endesa, Gas Natural i altres empreses com ara “la Caixa”, Spanair o Novartis.

Assisteixen a les trobades els titulars de les defensories de Castella-la Manxa, Navarra i Aragó, i representants d’altres defensories autonòmiques. Properament, els dies 21 i 22 de novembre tindran lloc les jornades d’àmbit internacional, organitzades pel Síndic i per l’Institut Europeu de l’Ombudsman (IOI), que reuniran a Barcelona defensors d’arreu d’Europa,  experts europeus i representants de la Unió Europea i del Consell d’Europa.  El mes de maig, el Síndic ja havia organitzat una primera jornada sobre el mateix tema juntament amb Foment de Treball.

 

Tornar