Notícies

El dret d’accés a la informació pública és una eina de control i de qualitat democràtica que tothom hauria de poder exercir

09/03/2012

(c) Parlament

El síndic de greuges, Rafael Ribó, que ha presentat avui al vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas,un informe monogràfic sobre el dret d’accés a la informació pública, considera que cal una llei específica que reguli el dret d’accés a la informació de manera completa, unitària i coherent amb els paràmetres europeus.

El document, a partir de l’experiència en la tramitació de queixes de persones a qui s’ha denegat l’accés a determinada informació pública, evidencia les dificultats que la regulació vigent, parcial i dispersa, planteja per defensar aquest dret.

El Síndic proposa fer una regulació completa del dret d’accés a la informació pública. Aquesta regulació ha de tenir en compte que l’accés a la informació pública és un requisit per al control democràtic del poder públic i per garantir una participació de qualitat de la ciutadania en la vida pública.

El Síndic recomana que la llei inclogui l’obligació de difondre informació d’interès públic, com a manifestació del principi de transparència i també d’eficiència, ja que una activitat intensa de difusió –que les tecnologies de la informació i la comunicació faciliten– reduiria la necessitat de peticions expresses i individuals d’accés.

Segons el síndic, “cal una llei que reguli específicament aquest dret, ja que actualment ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol no n’hi ha cap. Cal deixar de ser a la cua d’Europa en aquests temes i, per això, cal corregir el fet de ser un dels poc països que no ha formalitzat el Conveni del Consell d’Europa sobre accés a documents públics i que encara no ha legislat d’acord amb les disposicions que conté el Conveni”.

Tornar