Notícies

El síndic demana arxivar totes les denúncies de la campanya novullpagar si no hi ha proves que les avalin

30/04/2013

(c) Google

El Síndic de Greuges de Catalunya ha tramès al conseller d’Interior de la Generalitat i al Servei Català de Trànsit la resolució de l’actuació d’ofici amb relació a la imposició de sancions per l’impagament de peatges a les autopistes catalanes (campanya #Novullpagar).

Aquesta resolució conclou amb un seguit de suggeriments, els més rellevants dels quals són que el Servei Català de Trànsit ha de:

  • Valorar d’ofici la prescripció de totes les denúncies pendents de tramitació i en tots els expedients de què s’hagi iniciat la tramitació i en què fins al moment no s’hagi dictat resolució.
  • Revisar i arxivar totes les denúncies en les quals la persona identificada com a conductora no reconegui la comissió de la infracció, i en les quals l’Administració no disposi de proves clares i definitòries (testimonis, fotografies) que les avalin. 

L’1 de maig de 2012 va tenir lloc la primera mobilització ciutadana d’impagament dels peatges a les autopistes catalanes. La percepció d’estar davant d’una discriminació inacceptable és la que pot explicar els actes de protesta i de desobediència, en forma de negar-se a pagar el peatge, que va protagonitzar primer algun ciutadà a títol individual i després milers de persones en el marc d’una convocatòria feta per la plataforma ciutadana #Novullpagar.

De fet, les dades posen de manifest que a Catalunya més del 65% de les vies ràpides són de peatge, mentre que en el conjunt de les setze comunitats autònomes restants no representen més del 20%. Una altra aproximació estadística mostra que Catalunya suporta el 50% dels peatges de tot l’Estat i només el 10% de les vies ràpides existents.

Des del maig del 2012, el Síndic ha rebut 478 queixes de persones que havien estat denunciades i que el Servei català de Trànsit els hi havia tramitat les corresponents denúncies. Arran de la incoació dels primers expedients sancionadors relacionats amb aquest afer, el Síndic de Greuges va obrir una actuació d’ofici (AO) per analitzar si el Servei Català de Trànsit els tramitava de conformitat amb el marc normatiu vigent i amb plena garantia dels drets dels afectats.

Tornar