Rafael Ribó ha suggerit aquesta mesura per complir els objectius de l’Agenda Digital per a Europa 2020 (banda ampla ràpida i ultraràpida) i la universalització de la banda ampla bàsica l’any 2013.
Constata que hi ha situacions de desigualtat i exclusió digitals a causa de les diferències d’accés i de velocitats de transmissió de dades per Internet de banda ampla que afecten el dret a la igualtat digital.
Recomana que s’elabori una nova llei de telecomunicacions que atorgui seguretat jurídica als operadors, als consumidors i als tercers afectats pel desplegament d’infraestructures de xarxes de nova generació.
El síndic, Rafael Ribó, ha presentat avui a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l’informe extraordinari Internet amb banda ampla com a servei universal: dret a la igualtat digital. Concebut com una continuació de l’informe del 2006 L’accés a Internet mitjançant la connexió de banda ampla: un dret que cal universalitzar, el document repassa la normativa autonòmica, estatal i europea en l’àmbit de les comunicacions electròniques i inclou algunes recomanacions per preservar els drets de totes les parts implicades.
Així, el Síndic demana al Govern de l’Estat que revisi l’element del servei universal “connexió a Internet per banda ampla” a l’efecte de valorar la necessitat d’augmentar la velocitat de la banda ampla bàsica d’un megabit a dos megabits (o més) per complir els objectius de l’Agenda Digital per a Europa 2020 (banda ampla ràpida i ultraràpida) i la universalització de la banda ampla bàsica l’any 2013.
De la mateixa manera, proposa que es valorin sistemes alternatius de consecució i finançament de l’accés universal a les comunicacions electròniques per tecnologies de banda ampla més enllà de la categoria del servei universal, com es planteja la Comissió Europea.
Conscient que es produeixen situacions de desigualtat i exclusió digitals a causa de les diferències d’accés i de velocitats de transmissió de dades per Internet de banda ampla que afecten el dret a la igualtat digital, el Síndic recomana al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que valorin i quantifiquin el cost de les inversions necessàries per a l’establiment de les xarxes d’accés de nova generació a Catalunya.
I, al mateix temps, els insta a prioritzar el desenvolupament a les zones en les quals són més necessàries per pal·liar diferències territorials i socials en l’accés a Internet per banda ampla.
En l’informe també se suggereix al Govern de l’Estat i al de la Generalitat que identifiquin i modifiquin, en la mesura que sigui necessari, les normes legals i reglamentàries que han de facilitar l’establiment i el desenvolupament de les xarxes d’accés de nova generació. En aquesta línia, es demana al Govern central que elabori una nova llei de telecomunicacions o comunicacions electròniques que inclogui les darreres modificacions i qualsevol altra que sigui indispensable per atorgar seguretat jurídica als operadors, als consumidors i als tercers afectats pel desplegament d’infraestructures de xarxes de nova generació.
Finalment, davant de la crisi econòmica actual i la incidència que està tenint entre les petites i mitjanes empreses de Catalunya, Rafael Ribó demana que es prengui en consideració l’actuació del Síndic, en col·laboració amb les associacions empresarials competents a Catalunya, en defensa dels drets dels petits i joves empresaris davant dels diversos operadors del sector de les comunicacions electròniques.
Informe sobre Internet amb banda ampla com a servei universal: dret a la igualtat digital