Notícies

L’ATM i els operadors accepten la proposta del Síndic d’unificar les tarifes socials de transport

30/09/2013

Imatge metro i bus de BCN (c) Síndic

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha comunicat al Síndic que amb la implantació del sistema T-Mobilitat s’aplicaran nous sistemes de control contra el frau. S’està estudiant introduir més possibilitats de pagament als usuaris que hagin d’abonar una percepció mínima.

Tant l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM) com els operadors implicats: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Transports Metropolitans de Barcelona (AMB), Tram i Renfe Rodalies, han coincidit amb el Síndic en la necessitat d’homogeneïtzar i unificar els criteris per accedir als diversos títols socials de transport. Tots s’han compromès a trobar una solució sobre aquesta qüestió.

La necessitat d’unificar les tarifes socials és una de les principals recomanacions fetes pel Síndic en el marc d’una actuació d’ofici sobre transports a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En concret, s’han analitzat algunes de les problemàtiques que comporta la presència de diversos operadors de transport integrats, com ara el fet que cada operador sol·liciti criteris diferents perquè els usuaris puguin beneficiar-se de tarifes més econòmiques o socials.

En aquest sentit, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha informat el Síndic que actualment s’està treballant en dues direccions:

1) D’una banda, hi ha un grup de treball en el si de l’ATM de Barcelona per homogeneïtzar els sistemes de tarifació social d’FGC i AMB, amb l’objectiu d’evitar duplicitats i garantir que els ciutadans hi tinguin les mateixes condicions d’accés.

2) De l’altra, la implantació, en els propers mesos, del nou sistema de gestió tarifària del transport públic i la mobilitat de l’ATM de Barcelona: el projecte T-Mobilitat. Aquest projecte no només suposarà un canvi tecnològic cap un sistema de validació sense contacte, sinó també l’establiment d’un sistema que  permetrà un tracte personalitzat de cada usuari i un tractament específic de la tarifació social i, en el cas de pèrdua o robatori, l’anul·lació del títol afectat i la substitució per un de nou.

Pel que fa a la introducció de nous instruments de pagament, qüestió també abordada pel Síndic en la seva resolució, l’Administració ha informat el Síndic que el sistema T-Mobilitat implicarà una modificació de les mesures de control contra el frau. A més, s’ha compromès a preveure els mecanismes que permetin les màximes possibilitats de pagament als usuaris que vulguin beneficiar-se d’un descompte i abonin la multa amb diligència.

Tornar